Erdély egyik legnagyobb kincse maga a természetes ásványvíz, amely olyannyira jellegzetes, hogy a mai kis Magyarországon sokan el sem tudják képzelni e víz erejét, frissességét, ásványianyag-gazdagságát. Mindezen nincs mit csodálkozni, hiszen gyógyvizekben gazdag hegységeink zöme a határon kívül rekedt.
Tusnádfürdői forrásszentélyek
Képeslapunk abban a korban született, amikor a román fejedelemségekbe még mi exportáltuk a tusnádi borvizet.

A Székelyföld különösen gazdag borvízben. Itt található a mai Románia ásványvízkészletének java, mintegy kétezer forrás. Tusnádfürdőn is sok borvízforrással találkozhatunk, ezek közül az egyik jelentősebb a Rezső nevet viselte, amelyet ma Szent Ilona-forrásként ismernek. 1905 körül kiadott lapunkon jól látható, hogy milyen míves filegóriát állítottak akkoriban föléje (a Mikes-forrást is egy ilyen kis szentély vigyázta), s milyen délceg kandeláber világította be esténként a környéket az Apor-bástya alatt.

Ma már csak a hűlt helyét találni a szépséges kis építménynek, de vigasztaljon az, hogy régi képeslapunk abban a korban született, amikor a román fejedelemségekbe még mi exportáltuk a tusnádi borvizet. A történelem kereke pedig forog, és csak forog tovább.

Fotó: A szerző felvétele
Az Időutazás a magyar múltba 108. részében a régi Félixfürdőre látogatunk ki.
A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.
Borítókép: „Tusnád fürdő. Rezső-forrás.” 1910 körüli kiadás, háttérben az Apor-bástyával a hegytetőn (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)
További Mozaik híreink
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

A egészséges táplálkozás titka: így fogyassza a tojást
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Így győzhet Orbán Viktor Brüsszelben – Menczer Tamás szerint

Ukrajna csak egyvalakivel hajlandó tárgyalni

Figyelem: Ha neked is van ilyen a lábadon, nagy veszélyben vagy!

Vizet találtak a Marson: rátalálhattak a bolygó eltűnt óceánjára

„Nem találok szavakat... Nyugodj békében!” – Gyászol Hosszú Katinka

Összeomlás után nyolcszáz százalékos áramdrágulás Spanyolországban, de a többi orszgában is elszálltak az áramárak

Ezért válik el Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára

Sajtóhír: a Partizan szemet vetett az Újpest csapatkapitányára

„Soha nem voltam még ilyen boldog” – Szoboszlai Dominik szívből szóló vallomása

Szoboszlai is feltűnik egy fotón a Liverpool játékosainak titokzatos dubaji nyaralásán

Már nem hiányzik Doncic Dallasban, az NBA új szupertehetsége LeBron James ellen is bizonyított

Nahát – két cseppet sem bizalomgerjesztő outsider öregúr kellett ahhoz, hogy a Nyugat megint értelmes dolgokat csináljon!
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

A egészséges táplálkozás titka: így fogyassza a tojást
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.