időjárás 16°C Aurél 2022. október 5.
logo

Magyar huszárok is részt vesznek az Alka vitézi játékokon Sinjben

Forrás: MTI
2022.08.07. 14:16 2022.08.07. 14:32
Magyar huszárok is részt vesznek az Alka vitézi játékokon Sinjben

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség ötfős küldöttsége, a Bakonyi Poroszkáló Túraklub tagjai is részt vesznek Horvátország legnagyobb hagyományőrző vitézi játékán, a sinji Alkán – közölte az MTI-vel a zágrábi Liszt Intézet vasárnap.

Magyar huszárokat először látnak vendégül a rendezvényen, amelyet minden év augusztus első hétvégéjén tartanak, az 1715-ös sinji ostromra emlékezve, amelyben hétszáz horvát vitéz meghátrálásra kényszerítette a hatvanezer fős támadó török sereget. 

A torna idén a győzelem 307. évfordulóját ünnepli. A hétvégén át tartó rendezvény a vasárnap délután kezdődő tornával zárul, amelyre hagyományosan csak horvát vitézek nevezhetnek.     

Az UNESCO 2010-ben vette fel a szellemi világörökség listájára a horvát lovagi tornát, amely mára az egyetlen ilyen játék Európában.

Az alka szó karikát jelent. A 320 méter hosszú versenypálya 160. méternél, 3,3 méter magasan két koncentrikus kört függesztenek fel. A külső kör átmérője 13 centiméter, a belsőé 3,5 centiméter: a belsőbe kell beletalálnia a vágtató lovon ülő alkárnak a három méter hosszú kopjával. 

Minden egyes találatot a korabeli mozsárágyú elsütésével jeleznek, és aki a legtöbb találatot szerzi, egy évig – a következő játékokig – viselheti a sinji Alka vitéze címet. A sinji alkár vitézek egyesületét 1833-ban jegyezték be. 

A vitézi játékok fölött uralkodók, államfők, hadvezérek vállaltak fővédnökséget, köztük Ferenc József (1830–1916) osztrák császár és magyar király, Josip Broz Tito jugoszláv elnök, 1992 óta pedig a mindenkori horvát államfő.

Borítókép: Huszárok vonulnak a tisztavatáson, az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren 2015. augusztus 20-án, az állami ünnepségen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.