Magyar huszárok is részt vesznek az Alka vitézi játékokon Sinjben

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség ötfős küldöttsége, a Bakonyi Poroszkáló Túraklub tagjai is részt vesznek Horvátország legnagyobb hagyományőrző vitézi játékán, a sinji Alkán – közölte az MTI-vel a zágrábi Liszt Intézet vasárnap.

Forrás: MTI2022. 08. 07. 14:16
null
Budapest, 2015. augusztus 20. Huszárok vonulnak a tisztavatáson, az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren 2015. augusztus 20-án, az állami ünnepségen. Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar huszárokat először látnak vendégül a rendezvényen, amelyet minden év augusztus első hétvégéjén tartanak, az 1715-ös sinji ostromra emlékezve, amelyben hétszáz horvát vitéz meghátrálásra kényszerítette a hatvanezer fős támadó török sereget. 

A torna idén a győzelem 307. évfordulóját ünnepli. A hétvégén át tartó rendezvény a vasárnap délután kezdődő tornával zárul, amelyre hagyományosan csak horvát vitézek nevezhetnek.     

Az UNESCO 2010-ben vette fel a szellemi világörökség listájára a horvát lovagi tornát, amely mára az egyetlen ilyen játék Európában.

Az alka szó karikát jelent. A 320 méter hosszú versenypálya 160. méternél, 3,3 méter magasan két koncentrikus kört függesztenek fel. A külső kör átmérője 13 centiméter, a belsőé 3,5 centiméter: a belsőbe kell beletalálnia a vágtató lovon ülő alkárnak a három méter hosszú kopjával. 

Minden egyes találatot a korabeli mozsárágyú elsütésével jeleznek, és aki a legtöbb találatot szerzi, egy évig – a következő játékokig – viselheti a sinji Alka vitéze címet. A sinji alkár vitézek egyesületét 1833-ban jegyezték be. 

A vitézi játékok fölött uralkodók, államfők, hadvezérek vállaltak fővédnökséget, köztük Ferenc József (1830–1916) osztrák császár és magyar király, Josip Broz Tito jugoszláv elnök, 1992 óta pedig a mindenkori horvát államfő.

Borítókép: Huszárok vonulnak a tisztavatáson, az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren 2015. augusztus 20-án, az állami ünnepségen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.