időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Spanyol fakókeselyűkkel próbálják pótolni a ciprusi állományt

Forrás: MTI
2022.09.29. 10:49 2022.09.29. 18:45
Spanyol fakókeselyűkkel próbálják pótolni a ciprusi állományt

Tizenöt, Spanyolországból importált fakókeselyűt engedtek szabadon szerdán Cipruson, hogy segítségükkel állítsák helyre a szándékos mérgezések miatt csaknem teljesen kipusztult helyi keselyűállományt.

A dögevő madarak valójában már csaknem egy évvel ezelőtt a földközi-tengeri szigetországba érkeztek, de eddig egy speciális röpdében tartották őket, hogy hozzászokjanak a helyi klímához – közölte a LIFE with Vultures CY természetvédő szervezet.

A ciprusi természetvédelmi hatóságok GPS-jeladóval látták el a madarakat, hogy megfigyeljék a mozgásukat és a jóllétüket. Más európai tapasztalatok alapján bízni lehet abban, hogy a behozott keselyűk elvegyülnek a megmaradt őshonos példányokkal.

 

A természetvédők hosszú távú célja az egykori populáció helyreállítása, de a legsürgetőbb feladat annak megakadályozása, hogy a vadonba kihelyezett méregcsapdák teljesen kiirtsák a meglévő állományt

 

– mondták el a szerdai kihelyezési ceremónián.

Egy nemrég publikált kutatás szerint Ciprusról 15 éven belül teljesen eltűnnek a keselyűk, ha nem számolják fel a mérgezésveszélyt és nem frissítik fel az állományt külföldről behozott madarakkal. A méregcsapdák miatt 8-10 példányra csökkent a keselyűk száma a szigeten.

További 15, ugyancsak Spanyolországból behozott fakókeselyűt jövőre engednek szabadon Cipruson. Európa fakókeselyű-állományának 90-95 százaléka Spanyolországban él.

Az 1,2 méteresre is megnövő, 2,8 méter szárnyfesztávolságú madár állati tetemekkel táplálkozik.

Borítókép: Fakókeselyű (Forrás: Wikipédia)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.