Szárnyasaink megóvása áll a hazai természetvédelem fókuszában

Százesztendős a gyakorlati természetvédelem Magyarországon. Hazánkban ez a dátum összefonódik a hazai madárállomány féltő óvásával – írja a Szabad Föld.

Forrás: SZABADFÖLD.HU2022. 01. 16. 18:19
null
Hortobágy, 2018. április 12. Sérült parlagi sas mûtétje elõtt a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány egyik kórtermében 2018. április 12-én. Az orvvadász által söréttel meglõtt madárnak több helyen eltört a szárnycsontja. A hazánkban fokozottan védett ragadozó madár természetvédelmi, eszmei értéke egymillió forint. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb és újabb tudományos cikkek jelennek meg aggasztó világméretű természetvédelmi folyamatokról. Talán a legutóbbi ilyen hír a brit Királyi Madárvédelmi Egyesület, a BirdLife International és a Cseh Madártani Egyesület közös kutatásának eredményeit bemutató cikk volt, amely beszámolt arról, hogy 1980 és 2017 között mintegy 600 millió fészkelő madárral lett kevesebb az Európai Unióban. Ennek kapcsán a BirdLife Europe természetvédelmi vezetője azt mondta:

Ez a jelentés egyértelműen mutatja, hogy a természet vészharangot kongat.

Mind fontosabbá válik, hogy le tudjuk-e lassítani ezeket a kedvezőtlen tendenciákat. Egy ilyen feladat és kihívás csakis széles körű összefogással és ágazatokon átívelő közös munkával teljesíthető. Így van ez az áramszolgáltatókkal közös madárvédelmi együttműködés terén is – figyelmeztet a Szabad Föld írása.

Az előzetes vizsgálatok és felmérések is ezt a gyümölcsöző kooperációt erősítik. Azért, hogy madárvédelmi szempontból megalapozott döntések születhessenek.

Ilyen lépés volt, mikor több mint félezer műfészket helyezett ki nagyfeszültségű távvezeték-oszlopaira a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR). Ezzel ugyanis nagyban hozzájárult a kerecsensólyom megőrzéséhez. Hiszen e fokozottan védett faj Magyarországon fészkelő állományának mintegy 60 százaléka ezeken az oszlopokon költ.

Borítókép: Sérült parlagi sas műtétje előtt a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány egyik kórtermében 2018. április 12-én. A hazánkban fokozottan védett ragadozó madár természetvédelmi, eszmei értéke egymillió forint. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.