időjárás 1°C Pál 2022. January 25.
logo

Súlyosan veszélyeztetett a nagy-britanniai madárfajok több mint negyede

Forrás: MTI
2021.12.04. 15:17
Súlyosan veszélyeztetett a nagy-britanniai madárfajok több mint negyede

245 madárfaj közül hetven helyzete ad okot a legnagyobb aggodalomra az állomány történelmi szint alá esése vagy a globális kihalás veszélye miatt – közölte szerdán a vezető brit madárvédő szervezetek koalíciója.

 A Birds of Conservation Concern című jelentés szerint a Nagy-Britanniában rendszeresen előforduló 245 madárfaj közül hetven helyzete ad okot a legnagyobb aggodalomra az állomány súlyos zsugorodása, a populációnak jóval a történelmi szint alá esése vagy a globális kihalás veszélye miatt.

A legveszélyeztetettebb fajok listája csaknem kétszer olyan hosszú, mint az első, 25 évvel ezelőtti felmérésben szereplőé, amelyen 36-féle madár szerepelt. 

A legnagyobb veszélyben lévő fajok vöröslistája a legfrissebb felmérésben 11-féle madárral bővült, köztük a sarlós fecskével, a zöldikével, a molnárfecskével, a tengeri partfutóval, a hamvas rétihéjával, a hófajddal és az Eurázsia északi részén honos kis hattyúval.

A korábban a kevésbé veszélyeztetett madarak sárgalistáján szereplő sarlósfecskék száma Nagy-Britanniában 58 százalékkal csökkent 1995-höz képest, a molnárfecskéké pedig 57 százalékkal 1969-hez képest. 

A zöldike két kategóriát ugorva, egyenesen a zöldlistáról került a vöröslistára, mivel egy egysejtű parazita által okozott fertőző betegség, a trichomoniázis miatt 62 százalékkal csökkent a száma 1993 óta.

A vöröslista mindazonáltal csak három fajjal lett hosszabb az előző felméréshez képest, mert hat faj átkerült róla a sárgalistára, két faj elterjedtségét pedig ezúttal nem vizsgálták.

A sikertörténetek közé tartozik a bő száz évvel ezelőtt egyszer már kihalt rétisasé, amely a tényésztési programoknak köszönhetően újra meghonosodott Nagy-Britanniában, sőt a friss felmérésben már lekerült a vöröslistáról is.

A klímaváltozás következményeként öt új madárfaj jelent meg Nagy-Britanniában, köztük a nagy kócsag, a pásztorgém és a gólyatöcs.

Borítókép: Szabadon enged egy meggyűrűzött partifecskét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület önkéntese a Nógrád megyei Nemti közelében 2019. július 19-én (Fotó: MTI/Komka Péter)