Madáretetők télen: így gondoskodjunk a zord időben tollas barátainkról

A madáretetőket nem elég csupán kirakni a kertbe, a takarításukról is gondoskodnunk kell.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 23. 10:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki szereti a madárdalt, a zord tél közeledtével bizony félti és sajnálja a tollas kis állatokat – ilyenkor pedig előkerülnek a kerti madáretetők. Nem mindegy azonban, hogy milyen eleség kerül a kis házikókba, és az sem, hogy mennyire ügyelünk azok környezetére – írja a Szon.hu.

– Az etetők rászoktatják az állatokat, hogy tömegesen rájárjanak a könnyen megszerezhető élelemre, melynek köszönhetően a legyengült szervezetű, beteg példányok is könnyebben életben maradnak, főleg a városokban, ahol melegebb van, és több menedéket találnak – mondta el a lapnak Somlai Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szatmár-beregi helyi csoportjának elnöke.

Éppen ezért, ha madártetőt állítunk fel a kertünkben, az egészséges állatok védelme érdekében gondoskodnunk kell arról, hogy minél kisebb eséllyel adják át egymásnak a betegségeket. Ahol sok madár fordul meg és gyakran, ott bizony madárpiszok is lesz, amitől meg kell tisztítanunk az etetőt.

Csak semmi fűszer

Legalább kétnaponta fertőtleníteni kell az etetőt, ezért érdemes olyan anyagból választanunk egyet, amit könnyű takarítani.

Bár a fából készültek nagyon szépek, azokat csak akkor válasszuk, ha vállaljuk, hogy időt szánunk a tisztításukra. A kevésbé türelmeseknek a műanyag lesz a megoldás, hiszen arról néhány egyszerű mozdulattal eltávolítható a piszok, majd egy fertőtlenítőszeres ronggyal áttörölve máris újra használható – tette hozzá Somlai Tibor.

– Ezenkívül azt javaslom, hogy minél később töltsük meg a madáretetőket: bár sokan már most elhelyezték a kertekben az eleséget, valójában csak akkor van szüksége az állatoknak a plusz élelemforrásra, amikor valóban hidegre fordul az időjárás – mondta.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy ami nekünk, embereknek finom csemegének számít, az korántsem biztos, hogy az udvar szárnyas vendégeinek is megfelelő étel: csak sózatlan magvakat szórjunk az etetőbe, kerüljük a fűszeres és a lisztalapú ételeket, mint a kenyér és a péksütemények, de a búza és a rizs sem alkalmas a madáretető megtöltésére.

A boltokban kaphatunk kifejezetten erre a célra készített magkeverékeket, azonban sokkal költséghatékonyabb, ha ezt magunknak készítjük el napraforgómagból és kölesből. A saját készítésű magkeverékhez akár egy kis faggyút is rakhatunk. A szatmár-beregi helyi csoport elnöke arról is beszélt, hogy bár elméletileg a húsalapú etetés is jó megoldás lehet – hiszen a nagy hidegben megfelelő tápanyagforrást biztosít a madaraknak –, a gyakorlatban korántsem praktikus.

A madáreleséget eltulajdonító állatok távol tartásáról a teljes cikkben, IDE kattintva olvashat!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.