időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Szent Miklós sírhelyére találtak egy törökországi templom alatt

Forrás: Daily Mail
2022.10.19. 16:22 2022.10.19. 16:56
Szent Miklós sírhelyére találtak egy törökországi templom alatt

Egy törökországi templomban bukkantak a kutatók Szent Miklós sírhelyére – írja a Daily Mail. A bizánci templom egy korábbi bazilika alapjaira épült, amely a középkorban víz alá került a Földközi-tenger szintjének emelkedése miatt.

Szent Miklós sírját szerették volna védelmezni, amikor az ősi bazilika alapjaira néhány évszázaddal később ráépítettek egy másik templomot. 

Nemrég fedezték fel a régészek az előző szentélyből származó mozaikpadlót a ma álló épület alatt, ekkor derült fény Szent Miklós nyughelyére is.

Középkori kéziratokat találtak

Több mint ezeréves könyvekre, kéziratokra talált rá az erdélyi Medgyes Szent Margit evangélikus templomának tornyában egy kolozsvári egyetemi professzor.

A régészek 2017-ben egy résre lettek figyelmesek a mostani templom padlója alatt, az elmúlt években pedig lassan eltávolították a mozaikpadlót, hogy feltárják alapjait. A később épített bizánci templom az V. és XII. század között az ortodox keresztények istentiszteleti helye volt, az épületet Szent Miklós szobrai veszik körül.

A régészeti munka azokat az állításokat is alátámasztja, miszerint Szent Miklós Törökországban élt, és ott is halt meg.

A 270 és 343 között élt Szent Miklós arról híres, hogy örökölt vagyonát a szegényeknek ajándékozta, amely a Mikulás ünnepi történetének alapjául szolgál.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.