Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Divatos pszichológiai fogalom lett az év szava

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.28. 12:40 2022.11.28. 14:01
Divatos pszichológiai fogalom lett az év szava

A gázlángozást (gaslighting) választotta az év szavának idén a Merriam-Webster szótár.

A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat.

2022-ben 1740 százalékkal gyakrabban kerestek rá a gázlángozás szóra, mint egy évvel korábban, viszont – a korábbi évek szavaival szemben – ez az érdeklődés nem köthető egy bizonyos kiváltó eseményhez.

 

Nagyon meglepett, milyen gyorsan nőtt az érdeklődés a szó iránt az angol nyelvben, különösen az elmúlt négy évben. Egy olyan szóról beszélünk, amelyre az év minden egyes napján sokan rákerestek

 

– mondta Peter Sokolowski, a Merriam-Webster főszerkesztője.

A Merriam-Webster definíciója szerint a gázlángozás egy ember tartósan fennálló pszichológiai manipulációja. A gázlángozás következtében az áldozat megkérdőjelezi saját gondolatai, emlékei vagy valóságészlelése érvényességét, ami zavarodottsághoz, az önbizalom és az önértékelés elvesztéséhez, valamint az érzelmi és mentális stabilitással kapcsolatos bizonytalansághoz vezet, miközben az áldozat függőségi viszonyba kerül az elkövetővel.

 

A gázlángozás használata a szoros emberi kapcsolatokban, a gazdasági és politikai életben és a hírgyártásban is előfordul.

 

Lehet vállalati taktika vagy a nyilvánosság félrevezetésének eszköze. Egyik speciális változata az egészségügyi gázlángozás, amelynek során egy egészségügyi szakember azzal rázza le a beteget, hogy csak bebeszéli magának a tüneteket vagy a betegséget.

Idén a tíz leggyakrabban keresett szó között megtalálható az oligarcha, az omikron, a razzia és az eltörléskultúra (cancel culture).

A tavalyi év szava a vakcina volt.

 

A gázlángozás szó eredete Patrick Hamilton 1938-ban készült, Gázláng című színdarabjára nyúlik vissza. A darabból két filmadaptáció született az 1940-es években. Az egyik George Cukor Gázláng című, 1944-es alkotása, amelyben Paula Alquist szerepét Ingrid Bergman, Gregory Antonét pedig Charles Boyer játssza. A két főszereplő egy viharos románcot követően egybekel, de Gregory nem az, akinek látszik. A film egyik kulcsfontosságú mozzanata, hogy Paula rendszeresen panaszkodik férjének amiatt, mert londoni házukban gyakran elhalványulnak a fényt biztosító gázlángok. Gregory ezt úgy állítja be, mintha az egész csak a nő képzeletében létezne. A gázlángozás szót később a mentális egészséggel foglalkozó szakmák is átvették a kapcsolati visszaélések bizonyos típusának leírására.

Borítókép: Charles Boyer, Ingrid Bergman és Joseph Cotten a Gaslight (1944) című filmben (Fotó: Wikipedia)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.