időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo

Ritka, kánaáni nyelvű feliratot találtak a régészek egy elefántcsont fésűn

Forrás: MTI
2022.11.09. 13:14 2022.11.09. 14:13
Ritka, kánaáni nyelvű feliratot találtak a régészek egy elefántcsont fésűn

Ritka, kánaáni nyelvű feliratot találtak egy elefántcsont fésűn, amelyre Izrael déli részén bukkantak.

A 3,5 centiméterszer 2,5 centiméteres lelet időszámításuk előtt 1700 környékén keletkezhetett. A fésűt 2017-ben találták meg Lákisban egy ásatás helyszínén, de a kánaáni nyelvű feliratot csak idén fedezték fel rajta – közölte szerdán a Jeruzsálemi Héber Egyetem.

Segítsen ez az eszköz kiirtani a tetveket a hajból és a szakállból 

– olvasható az apró fésűn.

Joszef Garfinkel izraeli régész szerint ez közvetlen bizonyíték arra, hogy a kánaáni ábécé abban a korban a mindennapok része volt. Ez volt az első kánaáni nyelvű mondat, amelyet Izraelben találtak – mutatott rá.

A Jeruzsálemtől mintegy negyven kilométerre délnyugatra található Lákis a kánaáni korszak egyik fontos helyszíne volt. A régészek korábban tíz hasonló feliratot találtak, de teljes mondat eddig nem került elő ezen a nyelven.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem szakértői szerint a fésűt importálhatták, és luxuscikként tekinthettek rá.

A Kánaán földje kifejezést a Bibliában a Földközi-tengertől a Jordán folyóig terjedő terület leírására használták. A területet időszámításunk előtt 1200 környékén Józsué és az Egyiptomból távozó izraelita törzsek elfoglalták.

Borítókép: Fésűdarabot mutat egy régész egy ókori zsidó falu maradványainak feltárásán Jeruzsálem Sarafat nevű déli városrészében 2019. március 27-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.