időjárás °C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Tyrannosaurus rex-koponyát árvereznek el

Forrás: Híradó.hu
2022.11.09. 08:28 2022.11.09. 11:16
Tyrannosaurus rex-koponyát árvereznek el

Egy Dél-Dakotában talált Tyrannosaurus rex-koponyát árvereznek el decemberben New Yorkban – jelentette be kedden a Sotheby’s árverési ház, amelynek becslése szerint a ritka lelet akár 15 millió dollárért (hatmilliárd forintért) is elkelhet – olvasható a Híradó.hu cikkében.

A 91 kilogramm súlyú, Maximusnak elnevezett, megkövesedett koponyát névtelenséget kérő tulajdonosa bocsátja árverésre december 9-én.

A koponyát a dél-dakotai Harding megyében 2020–21-ben folytatott ásatásokon találták más T. rex-csontokkal együtt. A lelőhelyet Cassandra Hatton, a Sotheby’s tudományos és popkulturális részlegének vezetője a világ T. rex fővárosának nevezte.

Maximus csontvázának legnagyobb részét felemésztette az erózió, de az árverési ház szakértői szerint a fennmaradt koponya igazán értékes leletnek számít.

Hatton megjegyezte, hogy ha az ember belegondol, azért többen tudnak a lakásukban egy dinoszauruszkoponyát elhelyezni, mint egy teljes dinoszaurusz-csontvázat.

A kétméteres fosszília 76 millió éves, de a koponyacsontok legnagyobb része és a T. rex számos foga is fennmaradt.

A koponyán található két nagy sérülés nyoma arra utal, hogy Maximus feltehetően megküzdött egy másik T. rexszel. Mint Hatton hozzátette: azt nem lehet tudni, hogy mi okozta a T. rex halálát, de annyi bizonyos, hogy életében nagy harcot vívott.

Két éve New Yorkban 31,8 millió dollárért (12,7 milliárd forintért) kelt el egy T. rex csontváza.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.