Tyrannosaurus rex-koponyát árvereznek el

Egy Dél-Dakotában talált Tyrannosaurus rex-koponyát árvereznek el decemberben New Yorkban – jelentette be kedden a Sotheby’s árverési ház, amelynek becslése szerint a ritka lelet akár 15 millió dollárért (hatmilliárd forintért) is elkelhet – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Forrás: Híradó.hu2022. 11. 09. 8:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 91 kilogramm súlyú, Maximusnak elnevezett, megkövesedett koponyát névtelenséget kérő tulajdonosa bocsátja árverésre december 9-én.

A koponyát a dél-dakotai Harding megyében 2020–21-ben folytatott ásatásokon találták más T. rex-csontokkal együtt. A lelőhelyet Cassandra Hatton, a Sotheby’s tudományos és popkulturális részlegének vezetője a világ T. rex fővárosának nevezte.

Maximus csontvázának legnagyobb részét felemésztette az erózió, de az árverési ház szakértői szerint a fennmaradt koponya igazán értékes leletnek számít.

Hatton megjegyezte, hogy ha az ember belegondol, azért többen tudnak a lakásukban egy dinoszauruszkoponyát elhelyezni, mint egy teljes dinoszaurusz-csontvázat.

A kétméteres fosszília 76 millió éves, de a koponyacsontok legnagyobb része és a T. rex számos foga is fennmaradt.

A koponyán található két nagy sérülés nyoma arra utal, hogy Maximus feltehetően megküzdött egy másik T. rexszel. Mint Hatton hozzátette: azt nem lehet tudni, hogy mi okozta a T. rex halálát, de annyi bizonyos, hogy életében nagy harcot vívott.

Két éve New Yorkban 31,8 millió dollárért (12,7 milliárd forintért) kelt el egy T. rex csontváza.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.