A gazdasági helyzet nem vette el a kedvünket a moziba járástól

A legtöbb pénzt még mindig a nagy látványfilmek generálják.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 01. 14. 14:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általánosan emelkedő infláció és az energia drágulása volt 2022 kihívása Buda Andrea, a Cinema City kommunikációs vezetője szerint, aki a Világgazdaságnak beszélt a magyarországi mozik helyzetéről.

A szakértő arról is beszélt: a koronavírus-járvány utáni talpra állásnak nem tett jót ez a gazdasági környezet, de kiemelte, hogy ennek ellenére jól teljesítettek a hazai filmszínházak. Mint mondta: az októberi jegyáremelésre szükség volt.

Buda Andrea azt is felidézte a Világgazdaság podcastadásában, milyen értetlenül fogadták, amikor a sajtó lehozta, hogy 17 százalékkal emelik a fővárosi mozikban a jegyek árát. Ez Budapesten 2500 forintos teljes árú jegyet jelent, és sok portál ezt úgy közölte, hogy drágább lett a mozijegy, mint egy havi streaming-előfizetés – emlékeztetett. 

– Valóban van olyan szolgáltatás, amely tíz forinttal olcsóbb, mint egy mozijegy, de ennek az összehasonlításnak nincs értelme. Ez olyan, mint amikor valaki otthon megfőzi a vacsorát vagy elmegy étterembe 

– mondta a kommunikációs vezető. Hozzátette: a mozikat akkor is sokan temették, amikor a rövidebb nyitvatartást vezették be néhány hétre, de ez sem jelentette azt, hogy az emberek ne látogatták volna azokat.

Visszatértek a magyarok a mozikba

Ismét sorra érkeznek a nagy hollywoodi blockbusterek a mozikba, így a magyar nézők is sorban állnak a jegypénztáraknál. 2021-ben a magyar mozik majdnem 5,5 millió látogatót fogadtak, ami nagyjából fele a 2019-es, utolsó járvány előtti év vendégszámának. Az ország legnagyobb multiplex mozihálózatában az idei első fél évben már több film is nagyon jó nézőszámokat produkált, így a tavalyi eredmény szinte biztosan hozható lesz. Az év végi Avatar 2. pedig még meglepetést is okozhat.

A hollywoodi álomgyár alig több mint 20 nagy költségvetésű játékfilmet termelt az idén, miközben 2019-re több mint 40 ilyen alkotás jutott – idézte fel, hozzátéve: ezeknek a közönségfilmeknek az elmaradása a tengeren túli mozikat megviselte, de Európában ilyen probléma nem volt. Buda Andrea elmondta, hogy 

a hazai vetítőtermekbe számos európai és magyar produkció is érkezett, így a kínálattal nem volt baj. 

A szuperhősök hozták a kötelezőt, mint minden évben. A legtöbb pénzt természetesen még mindig a nagy látványfilmek generálják, voltak szép számokat hozó alkotások. A Pókember: nincs hazaút című film, valamint a Top Gun: Maverick rendkívül szép eredményeket ért el, és a kanadai rendező, James Cameron Avatar-folytatása is rengeteg pénzt hozott már tavaly év végén is, idén pedig folytatja diadalmenetét.

Lesz további jegyáremelés?

A VG Podcast vendégeként Buda Andrea elmondta, hogy nincs napirenden az, hogy idén is emelik az árakat. Mint mondta, hagyományosan erről minden év végén döntenek, az októberi rendkívüli drágulást a nehéz gazdasági helyzet indokolta. 

Ennek ellenére nem lehet kizárni, hogy hasonló döntés születik év közben, minden a külső hatások alakulásától függ.

A 2023-as filmkínálat szerinte egy rendkívül erős évet sejtet. Rengeteg magyar film mellett érkezni fog több olyan blockbuster, amelyet már régóta csúsztatnak Hollywoodban. A Disney-féle Marvel-filmek is egymást követik majd a mozikban, de a régóta várt Mission: Impossible-sorozat hetedik része is megérkezik.

Arra a kérdésre, hogy küzdenek-e még ellátási nehézségekkel, elmondta, hogy a beszállítói láncok rendeződtek, így minden termékükből bőségesen van. A koronavírus utáni hónapokban jellemző volt, hogy a külföldi beszállítóktól nem érkeztek meg termékek, esetleg csipszek és szószok, de erről már szó sincs.

Borítókép: Budapesten nagyjából 2500 forintba kerül a teljes árú jegy (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Nagy Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.