A mediterrán diéta lesz az év diétája

Amerikai dietetikusok minden évben rangsorolják a legismertebb diétákat.

Munkatársunktól
Forrás: Metropol2023. 01. 08. 9:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legismertebb diétákat évről-évre rangsorolják az amerikai dietetikusok, így az új évre már a legtöbb egészségügyi haszonnal járó diétákat tudják az egészségtudatos emberek figyelmébe ajánlani.

2023-ra nem sok változás történt a rangsorolásban, ugyanis az idei megméretésen ötödszörre is győzni tudott  a mediterrán diéta.  

Fotó: Pixabay

A dobogó további két fokára olyan diéták kerültek, mint a magas vérnyomás kezelésére ajánlatos DASH diéta, valamint a főképp növényi alapú étkezésen nyugvó flexitáriánus étrend (ez utóbbi alkalomadtán engedélyezi az állati eredetű termékek fogyasztását, így a húsevést is.)

A dietetikusok ajánlásai alapján a két étrend 2022-ben is a második és harmadik helyen végzett.

A friss, helyi zöldségben és gyümölcsben, magvakban, valamint olívaolajban és tengeri halakban gazdag mediterrán étrend kapcsán azonban arra figyelmeztettek a dietetikusok, hogy nem szükséges szigorúan ragaszkodnunk a mediterrán térségben honos zöldségekhez és gyümölcsökhöz – nyugodtan helyettesítsük ezt helyi friss termékekkel.

Az idei listán két új diéta is helyet kapott, a keto- és a Pritikin-étrend, amelyek szintén azt mutatják, hogy egyre nagyobb az igény a növényi alapú étkezésre. A ketodiéta gyakorlatilag a mediterrán étrend rugalmas, húsmentes, alacsony szénhidráttartalmú változata, míg a Pritikin-étrend alacsony zsír- és magas rosttartalomra koncentrálva teszi lehetővé friss növényi és állati eredetű ételek fogyasztását.

A mediterrán étrendről kutatások tucatjai bizonyították, hogy számos betegség, így a diabétesz, a demencia, a magas koleszterinszint, a depresszió és a mellrák kialakulásának esélyét is  csökkenti, miközben erősíti a csontokat, a szívet és növeli a várható élettartamot.

Az eredeti cikk Kiderült, melyik lesz az idei év diétája címmel olvasható a Metropol oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.