A tavaszias időjárás miatt Szlovéniában több sípályát is bezártak, Horvátországban pedig törölték az alpesisízők világkupa-sorozatának csütörtökre tervezett műlesikló versenyét Zágrábban.
Manuela Bozic Badalic, a szlovén sífelvonó szövetség vezetője az STA szlovén hírügynökségnek arról beszélt, hogy a magas hőmérséklet lehetetlenné teszi a mesterséges hó készítését, és elolvadt az a hó is, amit a síterepek elkészítettek az ünnepek előtt, ezért sokan bezártak. Kifejtette: mások húsz centiméteres hóval küszködnek, kivétel a Kanin-hegység, ami az olasz-szlovén határon fekszik, ott egyméteres a hó, ami kevés az ottani síterepekre, de a síelni lehet.
A tavaszi időjárás nem kedvez a síelőknek Szlovéniában és Horvátországban
Még legjobb mesterséges hórendszer sem képes havat készíteni, ha 10 Celsius-fok van és 80 százalékos a páratartalom

Cerkno, Soriska Planina, Stari Vrh és Gace síterepei zárva tartanak, míg például a Kranjska Gora, a Krvavec és a Vogel északon azért küzdenek, hogy a sípályákat fehéren tartsák, a többi között úgy, hogy a havat más területekről szállítják a pályákra. Krvavecnél a hótakaró jelenleg mindössze 30 centiméter vastag, és a magas hőmérséklet és páratartalom miatt tovább zsugorodik, így a 13 síliftből ma már csak öt üzemel, a 26 pályából pedig csak hat tart nyitva – részletezte, hozzátéve: az északkeleti Pohorje és Rogla is a megszokottnál jóval kisebb kapacitással üzemel.
A tény az, hogy még a legjobb mesterséges hórendszer sem képes havat készíteni, ha 10 Celsius-fok van és 80 százalékos a páratartalom
– jelentette ki Bozic Badalic. Úgy fogalmazott: a hóhiány miatt sokan lemondták a szállásfoglalásukat, és míg a Vogel azt reméli, hogy vasárnap húsz centiméter hó esik, a többi síközpont nem túl optimista az időjárás-előrejelzést illetően.
Horvátországban ezen a héten tartották meg a Hókirálynő elnevezésű alpesisí-világkupa műlesiklás versenyét, amit 2005-től rendeznek meg a Medvednica-hegy Sljeme csúcsán, Zágráb felett. A szerdai verseny a már akkor sem ideális körülmények ellenére még lezajlott, de a csütörtöki futamot már törölni kellett.
További Mozaik híreink
Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA-EFE/Alberto Valdes)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

A egészséges táplálkozás titka: így fogyassza a tojást
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Dráma Taktabájon, megtalálták az eltűnt fiú holttestét

Nem kilátástalan a bennmaradás, de Kazahsztántól nem lehet kikapni

Kőkemény kvíz: te le tudnál érettségizni töriből?

Végleg eldőlt Carlo Ancelotti sorsa

„Benne volt a levegőben...” - megtörte a csendet a pápaválasztás kapcsán Erdő Péter

XIV. Leó: kiderült, így győzte le Erdő Pétert Prevost bíboros – ezen múlt, hogy nem magyar az új pápa

Ez gyors volt! Máris kiderült mi áll Gyurcsány Ferenc lemondása mögött

A tulajdonos a pályán osztotta ki a Premier League-meglepetéscsapat menedzserét

Az fájhat igazán Bognár Györgynek, amit Robbie Keane mondott

Meglepő támogató lépett föl a Fidesz-kormány mögött

Döbbenetes balhé Marozsán meccsén: a szervezők tehetnek róla?

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Lebuktam + videó
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

A egészséges táplálkozás titka: így fogyassza a tojást
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.