A tavaszi időjárás nem kedvez a síelőknek Szlovéniában és Horvátországban

Még legjobb mesterséges hórendszer sem képes havat készíteni, ha 10 Celsius-fok van és 80 százalékos a páratartalom

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 06. 17:59
null
Farellones, 2022. augusztus 6. Síelõk az Andokban fekvõ Farellones síközpontban a chilei fõvárostól, Santiagótól 36 kilométerre keletre 2022. augusztus 5-én. MTI/EPA-EFE/Alberto Valdes Fotó: Alberto Valdes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaszias időjárás miatt Szlovéniában több sípályát is bezártak, Horvátországban pedig törölték az alpesisízők világkupa-sorozatának csütörtökre tervezett műlesikló versenyét Zágrábban.
Manuela Bozic Badalic, a szlovén sífelvonó szövetség vezetője az STA szlovén hírügynökségnek arról beszélt, hogy a magas hőmérséklet lehetetlenné teszi a mesterséges hó készítését, és elolvadt az a hó is, amit a síterepek elkészítettek az ünnepek előtt, ezért sokan bezártak. Kifejtette: mások húsz centiméteres hóval küszködnek, kivétel a Kanin-hegység, ami az olasz-szlovén határon fekszik, ott egyméteres a hó, ami kevés az ottani síterepekre, de a síelni lehet.

Cerkno, Soriska Planina, Stari Vrh és Gace síterepei zárva tartanak, míg például a Kranjska Gora, a Krvavec és a Vogel északon azért küzdenek, hogy a sípályákat fehéren tartsák, a többi között úgy, hogy a havat más területekről szállítják a pályákra. Krvavecnél a hótakaró jelenleg mindössze 30 centiméter vastag, és a magas hőmérséklet és páratartalom miatt tovább zsugorodik, így a 13 síliftből ma már csak öt üzemel, a 26 pályából pedig csak hat tart nyitva – részletezte, hozzátéve: az északkeleti Pohorje és Rogla is a megszokottnál jóval kisebb kapacitással üzemel.

A tény az, hogy még a legjobb mesterséges hórendszer sem képes havat készíteni, ha 10 Celsius-fok van és 80 százalékos a páratartalom

 – jelentette ki Bozic Badalic. Úgy fogalmazott: a hóhiány miatt sokan lemondták a szállásfoglalásukat, és míg a Vogel azt reméli, hogy vasárnap húsz centiméter hó esik, a többi síközpont nem túl optimista az időjárás-előrejelzést illetően.
Horvátországban ezen a héten tartották meg a Hókirálynő elnevezésű alpesisí-világkupa műlesiklás versenyét, amit 2005-től rendeznek meg a Medvednica-hegy Sljeme csúcsán, Zágráb felett. A szerdai verseny a már akkor sem ideális körülmények ellenére még lezajlott, de a csütörtöki futamot már törölni kellett.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA-EFE/Alberto Valdes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.