Egy pilóta nélküli űrhajóval tér vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomás legénysége

Egy pilóta nélküli Szojuz MSz-23-as űrhajót küldenek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) február 20-án, hogy visszahozza a Földre az ISS-en tartózkodó két orosz és egy amerikai űrhajóst - jelentette be szerdai sajtóértekezletén Moszkvában Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 11. 12:57
Kopra, Timothy
Világûr, 2015. december 22. Az amerikai Országos Repülésügyi és Ûrkutatási Hivatal, a NASA által 2015. december 22-én közreadott képen Timothy Kopra amerikai ûrhajós ûrsétát tesz a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomáson (ISS) december 21-én. A világûrben töltött valamivel több mint három óra alatt Kopra honfitársával, Scott Kelly asztronautával elõkészületeket végzett a bajkonuri ûrközpontból aznap fellõtt és az ISS-re érkezõ orosz teherûrhajó fogadására. (MTI/EPA/NASA) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boriszov elmondta: az illetékes orosz állami bizottság azt a döntést hozta, hogy az űrállomás legénységét egy teherszállító űrhajóval hozzák vissza a Földre. A Szojuz MSz-23-as előzőleg rakományt visz az űrállomásra.

Az űrhajó felbocsátását eredetileg március 16-ra tervezték három új űrhajóssal, az orosz Oleg Kononyenkóval, Nyikolaj Csubbal és az amerikai Loral O'Harával a fedélzetén. 

Az időközben az ISS-en bekövetkezett kisebb rendellenesség miatt azonban úgy módosították a tervet, hogy csak egy űrhajóssal vagy ember nélkül küldik fel az űrhajót az űrállomásra. Végül az utóbbi megoldás mellett döntöttek.

Az ISS-re tavaly szeptemberben érkezett a Szojuz MSz-22-es űrhajóval két orosz kozmonauta, Dmitrij Petyelin és Szergej Prokopjev egy amerikai asztronauta, Frank Rubio társaságában. 

December 15-én, egy rutinjellegű űrséta előkészítése közben hűtőfolyadék-szivárgást észleltek. Az űrhajósok nincsenek veszélyben, de az űrsétát lefújták. Az eddigi vizsgálatok szerint egy mikrometeorit vagy űrszemét miatt keletkezhetett sérülés a külső hűtőradiátoron.

Az ISS 1998 óta működik, a Földtől 400 kilométeres távolságra. A fedélzetén dolgozó űrhajósok tudományos kísérleteket és kutatásokat végeznek, amelyek elősegítik a későbbi űrmissziók sikerét.

Borítókép: Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2015. december 22-én közreadott képen Timothy Kopra amerikai űrhajós űrsétát tesz a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson december 21-én (Fotó: MTI/EPA/NASA)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.