Hat hónap után visszatértek a Földre a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai

A SpaceX űrhajó kapszulájával pénteken visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás (ISS) négy űrhajósa, akik mintegy hat hónapot töltöttek a világűrben.

Forrás: MTI2022. 10. 15. 15:39
Kopra, Timothy
Világûr, 2015. december 22. Az amerikai Országos Repülésügyi és Ûrkutatási Hivatal, a NASA által 2015. december 22-én közreadott képen Timothy Kopra amerikai ûrhajós ûrsétát tesz a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomáson (ISS) december 21-én. A világûrben töltött valamivel több mint három óra alatt Kopra honfitársával, Scott Kelly asztronautával elõkészületeket végzett a bajkonuri ûrközpontból aznap fellõtt és az ISS-re érkezõ orosz teherûrhajó fogadására. (MTI/EPA/NASA) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Az űrkabin a floridai Atlanti-óceánba csapódott. A hazatérést a Floridában uralkodó nedves és szeles időjárás késleltette egy ideig, de a SpaceX és a NASA végül pénteken engedélyt adott az útra, és a három amerikai és egy olasz űrhajós elhagyhatta a Nemzetközi Űrállomást, ahol április óta tartózkodtak.

A kapszula mintegy öt órával később, ejtőernyővel zuhant az óceánba, a floridai Jacksonville közelében.

A fedélzeten a NASA űrhajósai, Kjell Lindgren, Bob Hines és Jessica Watkins, az első fekete bőrű nő, aki hosszú távú űrrepülést teljesített, valamint az Európai Űrügynökség munkatársa, Samantha Cristoforetti tartózkodott. A SpaceX a múlt héten vitte az ISS-re az őket váltó személyzetet.

A kijelentkezés előtt az űrhajósok elmondták, hogy alig várják, hogy jéggel hűtött italokat igyanak, pizzát és fagylaltot egyenek, lezuhanyozzanak, gyönyörködjenek a természetben, és legfőképpen újra találkozzanak a családjukkal. 

A NASA azt tervezte, hogy Houstonba szállítja őket, amint leszálltak a SpaceX mentőhajójáról és újra szilárd talajt éreznek a lábuk alatt.

Az űrállomás fedélzetén három amerikai, három orosz és egy japán űrhajós maradt.

Az Elon Musk milliárdos befektető által húsz éve alapított SpaceX az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) kötött szerződés alapján biztosítja a Falcon 9 rakétát és a Crew Dragon kapszulát, míg a NASA a felbocsátáshoz szükséges létesítményekkel járul hozzá az űrbeli küldetésekhez. A repülést és a landolást is a SpaceX központjából irányítják Los Angelesben.

Borítókép: Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2015. december 22-én közreadott képen Timothy Kopra amerikai űrhajós űrsétát tesz a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson december 21-én (Fotó: MTI/EPA/NASA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.