Robot segítségével végeztek fül-orr-gégészeti beavatkozásokat Pécsen + videó

A közelmúltban beszerzett sebészeti robottal a száj és garat korai daganatainak ellátása válik lehetővé, elkerülve a hagyományos műtétek okozta nagyfokú roncsolást. Ezt követően a betegek jobb életminőséggel, kisebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel számolhatnak − írták a közleményben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 13. 13:28
null
Pécs, 2022. november 15. Mûtétet végeznek a DaVinci Xi nevet viselõ sebészeti robottal a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében 2022. november 15-én. A helyreállítási és ellenállóképességi program (RRF) 3,8 milliárd forintos keretének részeként beszerzett elsõ vidéki robotsebészeti eszközt 2022. szeptember 28-án adták át, amellyel nõgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műtétek érdekessége, hogy jelenleg Magyarországon elsőként műtött konzolsebészként robottal női orvos – mondta Papp András, a PTE KK Robotsebészeti Munkacsoportjának vezetője a tájékoztatáshoz mellékelt videofelvételen.

Komoly felkészülési folyamat előzte meg a két beteget érintő operációkat, amelyek során mandulaműtétek keretében jóindulatú elváltozásokat távolítottak el 

– közölte Somogyvári Krisztina fül-orr-gégész, klinikai onkológus szakorvos.

Mint mondta, a robottal korai stádiumú fül-orr-gégészeti, fej-nyaki daganatokat, szájgarati, algarati és a gége felső részén elhelyezkedő elváltozásokat tudnak eltávolítani. A gép pedig különösen alkalmas a szájgarati, korai stádiumú daganatok eltávolítására. Korábban ez utóbbiakat csak radikális, az életminőséget rontó műtétekkel lehetett elérni – fűzte hozzá.

Az első műtéteket Lőrincz Balázs Bendegúz nemzetközileg elismert fül-orr-gégész, a frankfurti fej-nyaksebészeti klinika vezetője segítette.

A robotsebészeti munkacsoport eddigi eredményei

A tájékoztatás szerint a robotsebészeti munkacsoport a tavaly ősztől üzemelő dupla konzolos DaVinci Xi robot segítségével már több sebészeti, urológiai, nőgyógyászati és mellkassebészeti műtét elvégzésén van túl.

Tavaly decemberben – az akkori közlés szerint az országban szintén elsőként – végeztek mellkassebészeti beavatkozást az új robot segítségével pécsi klinikán.

Az intézmény tavaly szeptember végén közleményben jelentette be, hogy egy 3,8 milliárd forint európai uniós támogatási összegű projekt egyik kiemelt tartalmi elemeként adták át az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán.

A sebészeti robottal azok az orvosok végezhetnek el beavatkozásokat, akik nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán szereztek korábban képesítést – közölte akkor az egyetem.

Borítókép: Műtétet végeznek a DaVinci Xi nevet viselő sebészeti robottal a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.