Derűre ború: zivatarra, jégesőre és viharos szélre figyelmeztetnek

Csütörtökön a felhőátvonulások mellett az ország nagy részén több órára is kisüthet a nap.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET2023. 02. 01. 16:21
null
Budapest, 2014. május 15. Turista az erõs szélben Budapesten a Lánchídnál 2014. május 15-én. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán éjszaka északnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, de lesznek átmenetileg kevésbé felhős periódusok is – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Csütörtökön a felhőátvonulások mellett az ország nagy részén többórás napsütés várható. A szélvédett délnyugati és északkeleti részeken tartósabban felhős lehet az idő.

Több hullámban előfordulhat záporos jellegű csapadék. A magasabban fekvő területeken és főleg éjjel északkeleten hózáporra lehet számítani.

A nyugati, északnyugati szelet nagy területen kísérik többször erős, időnként viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet csütörtökre virradóra mínusz 4 és plusz 5 fok között alakul. Fagy a kevésbé szeles délnyugati és északkeleti részeken fordulhat elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 5 és 10 fok között valószínű.

 

Figyelmeztető előrejelzés csütörtök éjfélig

Napközben kiemelten az északnyugati területeken, illetve a hegycsúcsokon viharos (óránként 75 kilométeres, a hegycsúcsokon óránként 80 kilométeres erősségű) széllökésekre kell számítani. Gomolyfelhők környezetében időszakosan másutt is viharossá fokozódhat az északnyugati szél. Síkvidéken az éjszaka folyamán várhatóan veszít erejéből a légmozgás.

Dörgést, villámlást délután sem lehet teljesen kizárni a záporok környezetében, azonban csütörtök napközben főként az Észak-Dunántúlon, illetve a Tiszántúlon nagyobb valószínűséggel alakulhat ki néhány zivatarcella. A zivatarokhoz jég- és hódarazápor, illetve viharos (óránként 70–80 kilométeres erősségű) széllökések társulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat megjegyzi, hogy a csütörtökre virradó éjszaka északkeleten síkvidéken is szilárd halmazállapotba válthat a csapadék, ideiglenes, vékony, vizes hóréteggel. Hajnalban a délnyugati, határhoz közeli területeken átmeneti, gyenge ónos eső sem kizárt.

Borítókép: Erős szél (Fotó: MTI/Beliczay László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.