Különös teremtmény került elő a Hévízi-lefolyóból

Kiszoríthatja az őshonos fajokat.

Magyar Nemzet
Forrás: Pecaverzum, MHTT2023. 02. 28. 13:46
hal, pecaverzum, Forrás: MHTT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezen beazonosítható halat fogtak ki a Hévízi-lefolyóban, amelyről még a szakértők sem tudják pontosan, hogy milyen példány lehet – számolt be az esetről a Pecaverzum. A Magyar Haltani Társaság (MHTT) „Mit fogtam?” című rovatában egy E. T. nevű felhasználó arról ír, hogy még december 22-én fogta a Hévízi-lefolyón a halat, és bár eleinte azt gondolta, hogy egy naphalfélének tűnik, a hátúszója és a kopoltyúfedele más formájú, így tovább töprengett a fogáson. 

Fotó: MHTT

Megjegyezte, az is lehetséges, hogy inkább valamilyen cichlidről van szó, de nem teljesen bizonyos ebben sem. 

Az MHTT akvarisztikai szakértőjének válasza szerint csak az biztos, 

hogy a Vieja nembe tartozik a hal, 

de valószínűleg nem egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum), hanem annak egy hibridje. Megjegyezték továbbá, hogy sajnos ma már tömeges az ilyen egyedek előfordulása az elvezető csatornában, így kezdi onnan kiszorítani az őshonos halakat.

Borítókép: egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér hibridje lehet a hal (Fotó: MHTT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.