Maxime Valery, a lyoni agglomerációban található Collonges-au-Mont-d’Or Paul Bocuse-ről elnevezett éttermének vezető borszakértője 2021-ben a teljes borkészletet leltározta, ekkor bukkant a szúette ládákban heverő palackokra. Az 1926-os évjáratú címkét látva nem akart hinni a szemének. Óvatosan megtisztította a fekete portól és nedvességtől a palackokat, amelyeket a néhai mesterszakácsnak az étteremmel szomszédos háza – hajdanán a közeli Saone folyó által is elöntött – pincéjében talált.
Valóságos kincs került elő Paul Bocuse francia sztárséf pincéjéből
A Ruinart francia pezsgőgyárban csütörtökön felbontották a márka legrégebbi ismert évjáratú – 1926-ban készült – pezsgőjét, amely Paul Bocuse francia sztárséf pincéjéből került elő.

A borszakértő értesítette a Ruinart házat, amely hitelesítette a palackokat. Valóságos kincset jelentett ez a honlapja szerint 1729-ben alapított, legrégibb pezsgőgyár számára, amelynek pincéjét a náci megszállás alatt kiürítették, megfosztva a céget az örökségétől.
Ez a ház első évjárata
– hangsúlyozta Frédéric Panaiotis, a Ruinart pincemestere, amikor kinyitotta a 18 megtalált értékes palack egyikét.
1926-ban született a lyoni sztárséf is, aki előszeretettel gyűjtötte az akkori évjáratú nemes italokat.
A pincészet jegyzetei szerint az 1926-os évben jó volt a termés, a borok kellőképpen elegánsak voltak különösebb feljavítás nélkül.
Az évek során az ital pezsgése szinte teljesen eltűnt.
Három palack a Bocuse étterem tulajdonában marad, a 14 másikat a pezsgőgyár pincéibe szállítják.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Mindennapi fizika színesben – Mennyire látja át a világ működését?
A természettudomány nem csak képletek és laborok világa: ott van a karácsonyi fények színeiben, az időjárás szeszélyeiben.

Ez nem a szokásos fővárosos kvíz
Ebbe biztos beletörik a bicskája!

Kiderült a titok, így lesz tökéletes a sült kacsacomb
A bőre legyen piros-ropogós, a húsa omlós.

Énekeljük együtt!
Karácsonyi dalok, de nem a megszokott módon.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Mindennapi fizika színesben – Mennyire látja át a világ működését?
A természettudomány nem csak képletek és laborok világa: ott van a karácsonyi fények színeiben, az időjárás szeszélyeiben.

Ez nem a szokásos fővárosos kvíz
Ebbe biztos beletörik a bicskája!

Kiderült a titok, így lesz tökéletes a sült kacsacomb
A bőre legyen piros-ropogós, a húsa omlós.

Énekeljük együtt!
Karácsonyi dalok, de nem a megszokott módon.















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!