A britek már féléves csecsemőknek adnának mogyoróvajat

Ha a csecsemőkkel négy és hat hónapos koruk között kóstoltatják meg a mogyoróvajat, a későbbiekben drámaian csökkenhet a földimogyoró-allergiás esetek száma. Brit kutatások arra utalnak, ha ebben az időszakban ismertetik meg a babákkal a mogyoróvajat, 77 százalékkal kevesebb allergiás lesz.

2023. 03. 30. 11:00
Knife,With,Creamy,Peanut,Butter,,Closeup
1075066076 Fotó: New Africa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy évvel ezelőtt történt az újpesti tragédia. Akkor egy hétéves kisfiú egy iskolai születésnapi ünnepség után lett rosszul, mert mogyorót tartalmazó édességet evett, amelytől anafilaxiás rohamot kapott. A mentősök nem tudták megmenteni az életét.

A földimogyoró egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek gyakran okoznak táplálékallergiát. A tünetek súlyossága az egészen enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig is terjedhet. Hogy kinél, milyen súlyos tüneteket okozhat, egyénektől függ.

A földimogyoróban található ötféle allergén kimutatására létezik teszt. Az úgynevezett multiplex allergiateszt segítségével meghatározható, hogy a földimogyoró melyik allergén komponensével szemben áll fenn allergia. Az egyéni érzékenység attól is függ, hogy ezek közül az adott betegnél melyik okozza a tüneteket.

A földimogyoró-allergia gyakorisága világszerte egyre növekszik - az Egyesült Királyságban a becslések szerint már minden ötvenedik gyermek érintett. 

Az ételallergia annak a következménye, hogy immunrendszerünk egy ártalmatlan ételt súlyos fenyegetésnek tekint.

Egyesek számára már kis mennyiségű földimogyoró is olyan elsöprő immunreakciót válthat ki, hogy az érintett életveszélybe kerülhet. A földimogyoró-allergia olyan gyakorivá vált, hogy egyes iskolák betiltották az ilyen alapanyagot tartalmazó élelmiszerek árusítását.

Általános tanács, hogy a gyerekek hároméves korig kerüljék a földimogyorót. Ezzel szemben Izraelben, ahol a földimogyorós ételek nassolása korai életkorban kezdődik, sokkal kevesebb az allergiás. Ez is azt sugallja, ha akkor eszünk mogyorót, amikor az immunrendszer még fejlődik – és megtanuljuk felismerni a barátot az ellenségtől – csökkenthetők az allergiás reakciók.

Más tanulmányok arra utalnak, hogy az allergiához kapcsolódó egyéb élelmiszerek – például tojás, tej – korai bevezetése szintén csökkenti az allergiát.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóiratban megjelent legújabb kutatás arra a következtetésre jutott, hogy ha a négy és hat hónapos csecsemők kapnak mogyorókrémet, a későbbi allergiás esetek száma 77 százalékkal csökkenthető. Ez annyit tesz, mintha évente 13 ezer földimogyoró-allergiás esetből tízezer megelőzhető lenne. Az elemzést a Southamptoni Egyetem, a londoni King's College és a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service, NHS) végezte.

A kutatás szerint a földimogyoró-alapú élelmiszerek bevezetésének elhalasztása a gyermek egyéves koráig csak 33 százalékkal csökkentené az allergiás megbetegedések számát. A hírről beszámoló brit közszolgálati portál, a BBC azt is megemlítette, hogy a baba hetente körülbelül három púpozott teáskanál mogyoróvajat ehet – ez akár az anyatejjel is adható.

Graham Roberts, a Southampton Egyetem professzora szerint a földimogyoró elkerülésére irányuló több évtizedes tanácsok „érthető módon a szülők félelméhez vezettek”, hogy adhatnak-e földimogyorót a gyerekeknek. Az új eredményekre hivatkozva a korábbi szabályok megváltoztatása nagymértékű zűrzavarhoz vezet mind az orvostudományon belül, mind a szülők részéről. Graham Roberts szerint az új javaslat egy „egyszerű, olcsó és biztonságos beavatkozás”, amely nagy előnyökkel jár a jövő generációi számára.

Lehet, hogy ez a megoldás, de az anyáknak mindenképpen érdemes erről kikérni szakember véleményét – különösen akkor, ha a családtagok között van, aki allergiás a földimogyoróra.

Borítókép: Mogyoróvajkrém, kenhető finomság veszélyekkel. (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.