Fizetne tízmillió forintot egy ötszázfontos bankjegyért?

Egy rendkívül ritka ötszázfontos bankjegy 24 ezer fontért – nagyjából tízmillió forintért – kelt el egy árverésen Angliában – adta hírül a The Guardian című brit napilap online kiadása szerdán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 01. 17:32
Pound sterling
LONDON, UNITED KINGDOM – SEPTEMBER 21: In this illustration photo British pound banknotes are seen in London, United Kingdom on September 21, 2022. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötszázfontos a Bank of England leedsi fiókjából származik, 1936-os keltezésű, és a Noonans által szervezett bankjegyárverésen került kalapács alá. A darabot – amelyet Kenneth Peppiatt, a Bank of England akkori főpénztárosa írt alá – a pénzintézet bankjegyeinek egyik lelkes gyűjtője vásárolta meg.

Andrew Pattison, a Noonans bankjegyosztályának vezetője szerint egy valóban fantasztikus és kivételesen ritka bankjegyről van szó, amelyet csupán három fiókban – Londonban, Liverpoolban és Leedsben – adtak ki nagyobb mennyiségben. Az elérhető papírpénzek közül egyébként a leedsi a legritkább.

A bankjegyért nagyjából tizennyolc- és huszonkétezer font közötti összeget vártak. Ez volt az első példány, amelyet valaha árverésen értékesítettek, és mindössze a második ismert példány.

A korai sorozatszámmal ellátott bankjegyek gyakran keresettek a gyűjtők körében, mivel ezek közül sok nem került forgalomba. Amikor a Bank of England új papírpénzt bocsát ki, a valamilyen szempontból kiemelkedő sorozatszámú bankjegyeket a fejlesztésben részt vevő embereknek és intézményeknek, valamint jótékony célokra szokta adományozni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Anadolu Agency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.