Sokan szenvednek miatta, de tényleg annyira felesleges az óraátállítás?

A németországi lakosság mintegy háromnegyede feleslegesnek tartja és abbahagyná az óraátállítást – derült ki a német Forsa közvélemény-kutató intézet által a vasárnapi óraátállítás apropóján készült reprezentatív felmérésből.

Magyar Nemzet
2023. 03. 23. 14:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DAK Gesundheit nevű egészségbiztosító által megrendelt, ezerfős mintán készült felmérés rámutatott, hogy a német lakosság egynegyedének már legalább egyszer egészségi problémákat okozott az óraátállítás, közülük minden másodiknál egy hétig is elhúzódtak ezek a tünetek.

Az óraátállítás után legtöbben fáradtságra és levertségre panaszkodnak, de többen alvászavarokkal és koncentrációs nehézségekkel is küzdenek.

Arra a kérdésre, hogy a téli vagy a nyári időszámítást preferálják-e jobban, a válaszadók fele – túlnyomórészt a dolgozó emberek – az utóbbira szavazott. Mindössze 37 százalék részesíti előnyben az egyébként „eredeti”, téli időszámítást.

Németországban 1980-ban, az akkor kirobbant olajválság miatt, energiaspórolás céljából vezették be a nyári időszámítást. A téli időszámítás Európa-szerte most vasárnap ér véget: hajnali kettőről három órára kell átállítani az órákat, így egy órával kevesebbet alszunk.

Az Európai Parlament 2019 tavaszán támogatta az óraátállítás megszüntetését célzó európai bizottsági javaslatot. 

A kezdő dátumot akkor az eredeti kezdeményezés szerint 2019 helyett 2021-ben határozta meg, azóta azonban a tagállami egyeztetések elhúzódása és egyéb akadályok miatt egyik soros elnökség sem vette napirendjére a kérdést.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.