Nem tudják az okát, miért ütköznek annyit az orkák a vitorlásokkal

Portugália keddtől megtiltotta, hogy a turistákat szállító hajók megközelítsék a partok közelében úszkáló orkákat, mivel az utóbbi években több baleset történt emiatt a portugál és spanyol vizeken is.

Munkatársunktól
2023. 07. 12. 11:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portugál természetvédelmi és erdészeti intézet (ICNF) közleménye szerint a tilalom, amely év végéig van érvényben, elsősorban az orkák (kardszárnyú delfinek) megfigyelését célzó vízi túrákat érinti.

Mint a közleményben kifejtették: ha egy hajóról észlelik, hogy orka van a közelben, a találkozás elkerülése érdekében a hajónak irányt kell változtatnia. Ha az orkák túl közel lennének már, mire észreveszik őket, a hajónak azonnal meg kell állnia, és a motort járatva kivárnia, amíg az állatok elúsznak.

2020 óta az Ibériai-félsziget partjainak közelében és Gibraltárnál számos olyan baleset történt, amikor az orkák összeütköztek a hajótesttel – főleg vitorláshajókkal –, és annyira megrongálták a hajót, hogy az akár el is süllyedt, vagy a parti őrségnek kellett kivontatnia.

Az ICNF közleményében hozzátette: nem tudják, hogy miért viselkednek így az orkák a hajókkal, de az nyilvánvaló, hogy az első balesetek óta az incidensek száma megnövekedett.

A kifejlett orkák akár kilenc méter hosszúak is lehetnek, súlyuk pedig meghaladja a hat tonnát.

A portugál és spanyol partok közelében, az Atlanti-óceánon tavaly több mint kétszáz esetet jegyeztek fel, amikor orkák hajókkal ütköztek – közölte a kardszárnyú delfinek ibériai populációját figyelő kutatócsoport.

Bár az orkákat gyilkos bálnaként is emlegetik, a delfinek családjához tartoznak, és csoportban élnek. Halakkal, pingvinekkel és fókákkal táplálkoznak. Nincs róla adat, hogy valaha emberre támadtak volna a nyílt óceánon.

Borítókép: Illusztráció. (Forrás: Flickr.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.