„Vicces srác volt” Amerika legkegyetlenebb sorozatgyilkosa

Jeffrey Dahmer egyik volt osztálytársa idézte fel, milyen fiú volt a hírhedt sorozatgyilkos.

2023. 09. 23. 11:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat lógtunk vele, mert azt gondoltuk a barátaimmal, hogy vicces srác. Mindig bohóckodott, röhögtetett minket – idézte fel minap a Fox Newsnak Mike Kukral, Jeffrey Dahmer egyik volt osztálytársa, hogy milyen volt az egyik legkegyetlenebb amerikai sorozatgyilkos. – Azt nem állítom, hogy barátok lettünk volna. Szerintem nem is voltak igazán közeli barátai – magyarázta. Elmondása szerint a fiú kicsit különc volt, de semmi nem utalt arra, hogy ilyen borzalakra lett volna képes.

Az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa 1978 és 1991 között 17, főként afrikai és ázsiai származású férfival és fiúval végzett. 

Nevéhez olyan borzalmak fűződnek, mint a nemi erőszak, kínzás, megcsonkítás, kannibalizmus, nekrofília. Esetét még hátborzongatóbbá teszi, hogy szomszédai többször kértek segítséget a rendőröktől a félelmetes hangokra és gyomorforgató szagokra panaszkodva, de Dahmernek több alkalommal is sikerült kimagyaráznia magát. Végül az buktatta le, hogy az egyik potenciális áldozatának sikerült megmenekülnie, aki rendőri segítséget kért, és a házkutatáskor olyan dolgokat találtak, mely még a sokat látott nyomozókat is megviselte. 1992-ben ítélték el, két évvel később, 1994-ben egyik cellatársa kiontotta életét.

Egykori középiskolai osztálytársa visszaemlékezései szerint az egyetlen jel, ami utalhatott volna a későbbi bűncselekmények elkövetésére, az a fiatal Dahmer biológia, különösen az állatok boncolása iránti vonzalma volt. 

De akkor még úgy gondolták, hogy ez teljesen rendben van, hiszen minden ember más. – Egy alkalommal az öltözőszekrénynél elém ugrott és egy pillanatra a fejét a mellkasomra hajtotta. Azt mondta, hogy csak szeretne meggyőződni arról, hogy még élek. Majd ment tovább, mintha mi sem történt volna – osztotta meg ugyanakkor egy bizarr élményét.

Az amerikai sorozatgyilkosnak egyébként egy magyar iskolatársa is volt: Csépe Attila tavaly Facebookon idézte fel emlékeit. 

Arra emlékszem, hogy a Dahmer egy nagyon visszavonult, csendes, félrehúzódó egyén volt. Nem vegyült a többi gyerekkel, nem beszélt, hacsak kötelező nem volt. Nem bántott senkit, semmi erőszakos tulajdonságot nem vettem észre rajta

– írta korábban, de hozzátette, nem ismerte túl jól a fiút.

2022-ben a Netflix aratott nagy sikert a róla szóló játékfilm-sorozattal: hatvan nap alatt több mint egymilliárd órányi lejátszást ért el. A „Szörnyetegek” sorozatban jövőre egy újabb, a tengerentúlon nagy nyilvánosságot kapott esetet dolgoznak fel, Lyle és Erik Menendezét, akik megölték saját szüleiket, miután azok éveken át bántalmazták őket.

Habár nagy vita alakult ki, hogy mennyire etikus az áldozatokkal és hozzátartozóikkal szemben a kegyetlen gyilkosokról filmet forgatni, úgy tűnik az érdeklődést most sokan kihasználják. Jeffrey Dahmer és más sorozatgyilkosok történetéről az utóbbi években több filmet és sorozatot is forgattak, illetve a YouTube-ot is elárasztották az ilyen tartalmak.

Jeffrey Dahmerről a Fox Nation streamcsatorna is új, négyrészes mini dokumentum-sorozatot készített – Magyarországon egyelőre nem elérhető – melyben betekintést nyerhetnek a Dahmer fiú es apa kapcsolatába, korábban soha nem hallott hangfelvételeken keresztül.

Borítókép: Jeffrey Dahmer letartóztatási fotója a rendőrségen (Forrás: Wikipedia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.