Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Meghalt a világhírű, ikonikus gyerekjáték megálmodója

A 90-es évek közepén minden harmadik brit kislánynak volt Polly Pockete.

2024. 06. 29. 10:58
Furby, Polly Pocket, Grimace: when brands bet on nostalgic consumers
Polly Pocket játékok a polcokon. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszan tartó betegség után június 29-én elhunyt Chris Wiggs, a világszerte híres Polly Pocket játék megalkotója. A The New York Post tájékoztatása szerint franciaországi otthonában, családja körében lelt végső nyugalomra, életének 74. évében. A brit feltaláló egy ritka agydaganattól szenvedett.

A miniatűr hordozható babaház gondolata egy New York-i üzleti útja során született meg benne a 80-as években. Londonba hazaérve mihamarabb meg is valósította, hogy szeretett lányát, Kate-et meglephesse vele. Az ikonikus játék prototípusának egy kompakt púder újrahasznosított palettája adott otthont, az első darab 1983-ban készült el. 

A Polly Pocket hat évvel később jelent meg az üzletek polcain. A licenc jogait 1989-ben a brit Swindon Bluebird játékgyártó cég vásárolta meg, mely óriási sikert hozott az akkor hanyatlóban lévő társaság számára. 

A Polly Pocket pár év alatt globális jelenséggé vált, 1994-ben a Nagy-Britanniában élő három és nyolc év közötti kislányok egyharmada birtokolt legalább egy darab mini álomházat. 

Ezt a felfelé ívelő tendenciát erősítette 1995-ben a Disney-vonal megjelenése, továbbá egy új együttműködési megállapodás a Barbie-t is gyártó Mattellel: 1998-ban a Bluebird beolvadt világ második legnagyobb játékgyártójába. A Polly Pocket hosszú története során nagy hullámvasutat járt be. A 90-es évek végén eladása visszaesett, így szükségét látták a gyártónál bizonyos változtatásoknak, többek között a játék megjelenését és méretét illetően, továbbá az árát is csökkentették a korábban meghatározott összeg negyedére, hogy azok sokkal több család számára elérhetővé váljanak. Egészen 2012-ig elérhető volt a játékboltokban, majd megszüntették gyártását egészen 2018-ig, mikor új köntösben és új tematikával került ismét a polcokra, sikere pedig azóta is töretlen. Chris Wiggs a játék eladási jogait egészen 2007-ig megtartotta, ekkor egyezett meg a Mattellel, hogy a későbbiekben szenvedélyének élhessen és a zenére koncentrálhasson. 

Gyűjtők között egy-egy régi darab több ezer dollárt ér az online piacokon.

Néhány évvel ezelőtt bejelentették, hogy filmet is forgatnak róla, de azóta nem érkezett hír arról, hogyan állnak a munkálatok. A Barbie nagy sikere után azonban borítékolható, hogy előbb-utóbb sorra kerül.

A Mattel korábbi marketingigazgatója, Lynn Rosenblumm úgy fogalmazott, „a Polly Pocket sikere abban rejlik, hogy a játék könnyen elfér bárhol, megnyerő a reklámja, jó az ára és a babák átkozottul cukik”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.