Kiderült a titok: hét meglepő dolog, amire jó a gyömbér

A gyömbér egészen a századfordulóig a magyar konyhának is szerves része volt. Itt az ideje, hogy újra beépítsük a hétköznapjainkba.

Forrás: Mindmegette.hu2025. 01. 18. 13:38
Fotó: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár manapság leginkább a távol-keleti ízvilág egyik sarokköveként tekintünk rá, valójában a gyömbér egészen a századfordulóig a magyar konyhának is szerves része volt. Itt az ideje, hogy újra beépítsük a hétköznapjainkba, hiszen a pikáns kis gumó számos fantasztikus élettani hatással bír. 

A Mindmegette.hu összegyűjtötte a legfontosabbakat!

  1. A GYÖMBÉR TÁMOGATJA AZ EMÉSZTÉST
    A gyömbérben lévő fenolos vegyületek csökkentik a bélirritációt és segítik a tápanyag felszívódását. Fogyasztása elősegíti a nyál- és epetermelődést. Egy tanulmány szerint az étkezés előtt 1,2 gramm gyömbérpor fogyasztása felgyorsítja a gyomor kiürülését és 50 százalékban csökkenti az emésztési panaszokat.
  2. CSÖKKENTI AZ ÉMELYGÉST
    Gyömbértea vagy nyers gyömbér fogyasztása javasolt émelygés esetére is. A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, de a kismamák reggeli rosszullétére is kitűnő „orvosság”.
  3. ENYHÍTI A FÁJDALMAT
    Klinikai vizsgálatok szerint a napi gyömbér fogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi problémákra is alkalmazzák, és nagyon hatásos a menstruációs görcsök ellen is.
  4. CSÖKKENTI A VÉRCUKORSZINTET
    2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, hogy ha naponta 2 gramm gyömbérport elfogyasztottak, akkor egy hónap múlva 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük. A gyömbér fogyasztásával a cukorbetegségek által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek.
  5. CSÖKKENTI A SZÍVBETEGSÉG KOCKÁZATÁT
    Csökkenti a magas vérnyomást, és mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van, ezáltal csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a koleszterinszintet is.
  6. SEGÍTHET A RÁK MEGELŐZÉSÉBEN
    A gyömbér egyik fő összetevője a gingerol. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti.
  7. JAVÍTJA AZ AGYMŰKÖDÉST
    Egy publikáció szerint a középkorú nőknél a napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt és a megfigyelőképességet.

A teljes cikket a Mindmegette.hu oldalán olvashatják el!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.