A halmozódások idején ugrik meg jelentősen a lottó forgalma

Az ötös lottó forgalmi részaránya a Szerencsejáték Zrt.-nél a számsorsjátékok értékesítéséből már csak 39, a teljes árbevételből pedig 9,5 százalék.

Forrás: MTI2021. 01. 25. 13:19
null
A milliárdos nyeremény lehetősége az igazán vonzó a játékosok számára Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötös lottó forgalmi részaránya a Szerencsejáték Zrt.-nél a számsorsjátékok értékesítéséből már csak 39, a teljes árbevételből pedig 9,5 százalék, a halmozódások idején azonban továbbra is megugrik a szelvényszám – írja a Világgazdaság hétfői számában.

A fogadásszervezőnél 2014 és 2019 között a számsorsjátékok összforgalmi aránya mérséklődött a sportfogadási és a sorsjegyüzletág megerősödésével összefüggésben. Az üzletág súlya az összforgalomban 36,1-ről 24,3 százalékra apadt – ismertetik.

Az ötös lottó esetében átlagosan hárommillió alapjátékot adnak fel egy héten.

Azonban ahogy nő a várható főnyeremény, úgy emelkedik a szelvényszám, például tavaly tavasszal, amikor 38 hét után vitték el a jackpotot, hetekig ötmillió felett volt, végül a hétmilliót meghaladva tetőzött.

Az ötös lottó ára legutóbb 2019. december 28-án, három év után változott, amikor az alapjáték 250-ről 300 forintra drágult. A részvételi díjak emelésével a nyereményalap is dinamikusabban növekedett.

A milliárdos nyeremény lehetősége az igazán vonzó a játékosok számára
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A 250 forintos ötös lottó alapjáték három évében a telitalálat legalább 392 millió, legfeljebb 6,43 milliárd forintot ért, miközben a súlyozott átlag 2,67 milliárd volt.

Ugyanebben az időszakban a négytalálatos nyereményekért 528 000–5 320 000 forint között, a hármasokért 10 600–35 800, a kettesekért pedig 1300–2700 forintot fizettek. Az ötös lottó révén az elmúlt öt évben 6461 játékos lett milliomos, 11 pedig milliárdos.

A játékszervező által végzett, ötös lottóval kapcsolatos kutatás szerint a várható főnyeremény növekedésével egyre többen kapcsolódnak be a játékba. A nem minden héten játszó válaszadók 54 százalékának figyelmét már az 500 millió forintos jackpot is felkelti, 1 milliárd forintnál további 28 százalék csatlakozására lehet számítani, két- és hárommilliárdnál pedig plusz nyolc, illetve tíz százalékra.

A játékosok többsége még mindig a hagyományos lottózókat választja, de az interaktív csatornák forgalmi részaránya emelkedik, a 2015-ös 3,7 százalék után 2020-ban már 11 százalékos szinten mozgott.

Az elmúlt héten senki sem talált telibe az ötös lottón

Senkinek nem hozott százmilliókat az ötös lottó sorsolása. Szombaton a 22, 34, 52, 63, 85-ös számsort húzták ki. Öttalálatos ugyan nem volt, de többen is nyereményhez jutottak. Négyesből 33 darab volt, egyenként másfél millió forintot érnek ezek a szelvények, hármasból 2520 akadt, a nyeremény 21 085 forint, míg kettesből majdnem hetvenezer darabot regisztráltak, mindegyikért 1995 forintot fizetnek. A következő héten újra milliárdos nyereményért lehet játszani, szám szerint 1,14 milliárd forintot tehet majd zsebre az, aki egyedül találja el mind az öt kihúzott számot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.