A járvány pszichológiai hatása sokáig velünk marad

Az ENSZ főtitkára szerint a szorongás és a depresszió továbbra is éreztetni fogja hatását az embereken.

Forrás: DUOL2020. 05. 16. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdai videoüzenetében figyelmeztetett, a koronavírus-járvány pszichológiai hatása jóval tovább fog tartani magánál a járványnál – olvasható a Dunaújvárosi Hírlap honlapján.

- Még ha sikerül is ellenőrzés alá vonni a világjárványt, a gyász, a szorongás és a depresszió továbbra is éreztetni fogja hatását az embereken és közösségeken – fogalmazott Guterres.

A világszervezet főtitkára arra kérte a kormányokat, a civil társadalmat és az egészségügyi hatóságokat, hogy foglalkozzanak a válságnak a mentális egészségre gyakorolt hatásával is.

- A mentális egészségügyi szolgáltatások alapvető részét képezik a kormányok által a Covid-19-re adandó válaszlépéseknek, amelyeket ki kell szélesíteni, és teljes mértékben támogatni kell anyagilag – mondta.

Guterres szerint a világjárvány következtében súlyosbodnak a pszichológiai problémák. Ezekre példaként hozta fel a közeli hozzátartozó elvesztése miatt érzett gyászt, a munkahelyek elvesztése miatt érzett sokkot, az elszigetelődést és a jövő bizonytalansága miatt érzett félelmet.

- A válságból eredő, további mentális megterhelések veszélyének az egészségügyi dolgozók, az idősebbek, a fiatalok, a már eleve mentális problémákkal küzdők és a konfliktusokban rekedtek vannak leginkább kitéve – emelte ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.