Mesterséges verőér tehermentesítheti a szívet

A mesterséges aortával késleltethető a szívátültetés, vagy akár szükségtelenné is válhat.

Forrás: MTI2021. 02. 04. 12:44
null
A világon több mint 23 millió ember szenved szívelégtelenségben Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájci kutatók olyan mesterséges verőeret, vagyis aortát fejlesztettek, amelynek segítségével a szív kevesebb energiával pumpálhat vért a szervezetbe.

Azt remélik, a mesterséges aortával késleltethető a szívátültetés, vagy akár szükségtelenné is válhat – olvasható a lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) közleményében.

A világon több mint 23 millió ember szenved szívelégtelenségben, ami azt jelenti, hogy a szív nem képes akkora teljesítményre, amely elegendő vért pumpálna a szervezetbe. A legjobb kezelés jelenleg a szívátültetés, ám a transzplantálható szív ritka.

A világon több mint 23 millió ember szenved szívelégtelenségben
Fotó: FLICKR

Az EFPL és a Berni Egyetem tudósai alternatív megoldás felé tettek előrelépést. Tanulmányuk az Advanced Science tudományos lapban olvasható.

A kutatócsoport szilikonból és elektródákból álló kicsiny mesterséges aortát fejlesztett ki. Az a terv, hogy közvetlenül a páciens természetes aortabillentyűje mögé ültetik majd be.

A stimulátorral végzett kísérletekben azt mérték, hogy a szív által felhasznált energia 5,5 százalékkal csökkenhet. Ha elektromos feszültség keletkezik, a mesterséges csövecske kitágul, hogy a vér könnyebben folyhasson át rajta.

A búvárrégészek 18 tagú csapata egyebek között felszínre hozott egy teljesen ép és felismerhető bőr cipőtalpat, egy fémből készült övcsatot, főzőedényeket, egy fémérmét, amelyet feltehetőleg valamilyen kártyajátékhoz használtak, valamint a hajó vitorlázatának egy részét is megtalálta.

Alattomos ellenfél: az aorta kóros tágulata és repedése

A fő ütőér kóros tágulata olyan betegség, mely sokáig nem mutat tüneteket, mégis hirtelen halálhoz vezethet.

Sajnos nem ritka, hogy a szívből kivezető aorta kóros tágulata, kiöblösödése (aneurizma), illetve megrepedése hirtelen halált okoz. Alattomos elváltozásról van szó, ami sokáig nem okoz panaszt és tünetet, csak akkor, amikor általában már nem lehet segíteni. A betegség természetéből adódóan a halálozási arány igen magas, 90 százalék fölötti. Az aorta mellkasi szakaszának tágulata a szívből kilépő szakasz utáni részen a leggyakoribb és hatalmassá nőhet anélkül, hogy különösebb tüneteket okozna.

Amikor a panaszok megjelennek, általában a környező szervek megnyomatása okoz fájdalmat, működési problémát. Ha a légcső nyomódik össze, annak károsodása miatt légzési zavarok, súlyosabb esetben vért köphet, ha a nyelőcső szűkül, akkor nyelési nehézségei vannak a betegnek.

Tovább...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.