Tucatnyi gömbölyűfejű delfin pusztult el Új-Zélandon

Az állatmentők és az önkéntesek szombaton egész nap azon dolgoztak, hogy a védett hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfineket visszajuttassák a vízbe.

Forrás: MW2020. 10. 19. 17:16
null
Fotó: Tobias Bernhard Raff Forrás: AFP/Biosphoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából 25 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin vetődött partra Új-Zéland Északi-szigetén, mintegy tucatnyi elpusztult közülük– közölte vasárnap az ország környezetvédelmi minisztériuma.

Fotó: Tobias Bernhard Raff / AFP/Bios

A nagyjából 40-50 emlősből álló raj 25 tagja szombaton reggel vetődött a Coromandel-félsziget egyik partszakaszára. Az állatmentők és az önkéntesek egész nap azon dolgoztak, hogy visszajuttassák a szerencsétlenül járt állatokat a vízbe – írja a teol.hu cikke.

Szombat éjjel további öt elpusztult gömbölyűfejű delfin (Globicephala melas) fedeztek fel egy másik helyszínen, ahol valószínűleg először sodródott partra a raj néhány tagja – közölte a minisztérium.

„Noha a szombat este 9 órai dagály segített a partra vetett delfineknek visszajutni a vízbe, vasárnap reggel néhány állat újra a szárazföldre került, többen fennakadtak az öböl szikláin”

– írta Facebook-oldalán a minisztérium.

„Vasárnap reggelre nagyjából egy tucat delfin elpusztult a sziklákon. Szerencsére a partra vetődött emlősök nagyobbik része reggel újra csatlakozni tudott a rajhoz, a nyílt tengerre kísérték őket” – olvasható a közleményben.

A legutóbb szeptemberben adtunk hírt partra vetődött delfinekről, mintegy 380 gömbölyűfejű delfin pusztult el Tasmania partjainál, azon a héten nagyjából 470, a sekély vízben megrekedt emlőst találtak.

Későbbi adatok szerint az akkor Macquarie Harbour sekély vizének homokpadjai között csapdába esett hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek közül 108-nak az életét sikerült megmenteni, összesen mintegy 400 delfin pusztult el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.