Pestről Budára

Az utóbbi napokban szokatlan jelenségeknek lehetünk tanúi.

Ch. Gáll András
2020. 05. 05. 16:21
null
Budapest, 2020. mrcius 14. Az Erzsbet hd, a Szabadsg hd s a Petfi hd. Httrben a Nemzeti Sznhz, a MPA s a Rkczi hd rszlete. MTVA/Bizomnyosi: Rka Lszl *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot szerzje/jogutdja kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Róka László Forrás: MTVA/Bizományosi: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Drámai a helyzet. Március közepén néhány nap leforgása alatt kétharmadára csökkent az üzemanyagtöltő-állomások forgalma, a benzin értékesítése több mint harminc, a gázolajé huszonöt százalékkal esett. Van olyan, autópálya melletti benzinkút, amelyiknél egy nap alatt egyetlen vevő fordult meg.”

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke elhaló hangon mondja mindezt az Inforádióban, ha csak a mondatok tónusára, a hanglejtésre figyelünk, azt is hihetnénk, hogy kitört a harmadik világháború vagy a marslakók éppen most pusztítják el a Földet, esetleg aszteroida száguld felénk, amelynek becsapódási pontja a számítások szerint a Hősök tere...

Pedig nem történt semmi egyéb, mint hogy az utóbbi napokban szokatlan jelenségeknek lehetünk tanúi. Például át lehet látni Pestről Budára. Vagy nem fulladunk meg a Nagykörúton. És egyes műhold-felvételeken már határozottan kivehetőek a Föld körvonalai.

És mindez jórészt az üzemanyag-fogyasztás racionális szintre csökkenése miatt tapasztalható. Minden rosszban van valami jó. A koronavírus-járványban is, még ha természetesen a betegség következtében elhunytak családtagjainak ezt hiába is magyaráznám. De lassan kezdenek feltűnni a kerékpárok az utakon, megszűntek a dugók, és hovatovább megfizethető szintre esett az üzemanyagok ára. Még ha ezt egyesek – például az Ásványolaj Szövetség főtitkára – sorscsapásként is élik meg. (Az külön misét érdemelne, hogy miért tankol naponta csak egy ember bizonyos autópálya melletti kutaknál. Ehhez nem kell koronavírus járvány, ha egyszer ott literenként hatvan forinttal többe kerül a benzin, mint bent a városban.)

Szóval, úgy tűnik, átmenetileg sikerült kordába szorítani napjaink kategorikus imperatívuszát, a mindenek feletti és mindent maga alá gyűrő szükségszerűséget, a fogyasztást. Az emberek kezdenek rájönni, hogy fura módon a levegő, az oxigén sokkal inkább feltétele a földi létnek, mint a szénhidrogének.

Az autó előtt is volt élet bolygónkon. És – ha megérjük – utána is lesz. Egészen kellemes...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.