Fullajtár Andrea jól rákente a gyalázatot

Örökké emlékezetesek maradnak azok a gyöngéd táblagép-simogatások.

Pataki Tamás
2020. 10. 26. 8:15
null
Táblagép simogatások Fullajtár Andreától Forrás: Origo videó videa.hu (képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SZFE-tüntetések harcos amazonja, Fullajtár Andrea osztályvezető katonajózsefes színésznő élete alakítását nyújtotta az október huszonharmadikai tüntetésükön.

Azt hitte, hogy a tüntető tömeg fellelkesül a Nemzeti dal hallatán. Erőt merítenek Petőfi forradalmi hevületéből, feltámad a sokaság tengere, a végén pedig orkánként zúg több ezer torokból a nem leszünk, nem leszünk!

Nos, orkán nem tombolt, a lelkesedés kiégett, csak a másodszégyenérzet krátere maradt az arcokon, mert miután végignézték, hogy táblagépről olvassa fel a Nemzeti dalt – amit a magyar gyerekek anyatejjel szívnak magukba, de csak miután meggyógyították a gólya lábát – akkor egyik szemük sír, a másik nevet.

Mert Fullajtár Andrea ezzel az alakításával nem mosta le, hanem még jobban rákente azt a bizonyos gyalázatot. Nézzük csak meg a videót, elemezzük figyelmesen:

Örökké emlékezetesek maradnak azok a gyöngéd táblagép-simogatások. Azok az érzékeny mozdulatok. Azok a röpke nézések. A szöveglesés frivol pillanatai.

Örökké emlékezetesek maradnak azok a hamis hangsúlyok, az elhamarkodott, elhadart – legyünk már túl rajta! – utolsó két versszak.

Hát mit szólna mindehhez a magyarok istene? Szégyenében alighanem megszűnne létezni.

Táblagép-simogatások Fullajtár Andreától
Fotó: Origó.hu, Videa.hu (képernyőfotó)

Tehát emlékezetes és elszomorító marad Fullajtár Andrea szavalása, mert mégis hogyan süllyedhet oda ez a kultúra, hogy egy közismert magyar színésznő ne tudja fejből a Nemzeti dalt? Persze, mondhatnánk, hogy lámpaláz, tüntetésgörcs, színészforradalmi adrenalin. De nem, ezek nem mentségek. Mert mégis a Katona József Színház színésznőjéről, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályvezető tanáráról van szó. Aki színészosztályt vezet.

És akik ágálnak az állítólagos jobboldali-keresztény-nemzeti-fasiszta térfoglalás ellen. Azt mondják, hogy nem tudják értelmezni a nemzeti és keresztény jelzőket, hogy hasonlóknak nincs helyük az egyetemen, merthogy ideológiák és a többi. Viszont kikérik maguknak, ha nemzetietlennek nevezzük őket, gyakori szófordulat a magyar független-objektív sajtóban: „a kormánysajtóban nemzetietlennek beállított egyetemen” – mert ők ugyanolyan szívvel és lélekkel magyarok, mint mi.

És most íme, bizonyság Isten előtt: olyan tanárok vezetnek osztályt azon az egyetemen, akiknek fejtörést okoz a Nemzeti dal, ilyen tanároktól kapnak lelkiséget és tudást az SZFE diákjai. Szép kis tetemrehívás ez. A kérdés az, hogy ha nem akarnak változást, ha továbbra is eljátsszák a színészforradalmat, akkor ki fogja végre lemosni a gyalázatot?

Többek között azt a réteget is, amit Fullajtár Andrea kent rá a nemzeti kultúrára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.