idezojelek

A főváros Mekk mestere

A magyar választók nem hisznek a szélhámos Karácsonynak.

Kárpáti András avatarja
Kárpáti András
Cikk kép: undefined
Fotó: Magyar Nemzet

Egy jó regény főhősét minél változatosabb szituációkban, élethelyzetekben mutatja be a szerző, hogy az apróbb személyiségjegyek is feltárulkozzanak, amik által az olvasó átfogó képet alkothat a szereplő jelleméről. Karácsony Gergely több mint egy évtizednyi politikai pikareszkjéből is kibontakozik egy karakter. Egy markáns karakter, amely kísérteties hasonlóságot mutat egy ismert mesefigurával. 

Ahogyan Mekk mester mindent elrontott, amihez hozzáért, Karácsony is hasonló pusztítást végzett maga körül, akár az egykori pártja, az LMP szétrobbantásában játszott szerepét nézzük, akár Zugló vezetőjeként vagy Budapest főpolgármesterként bemutatott ámokfutását. A főváros lakói által panaszolt, városszerte érezhető ürülékszag, a méhlegelőnek aposztrofált, térdig érő gaz, a no-go zónákká vált aluljárók mind Karácsony Gergely kontárságáról tanúskodnak.

Ám van egy fontos különbség Karácsony és Mekk mester között, az utóbbi javára. Míg Mekk mester hitt benne, hogy el tud végezni egy feladatot, és sokszor még ő lepődött meg a legjobban, ha az nem sikerült (például, amikor oly módon épített házat a disznóknak, hogy a sertések tartották a tetőt, ő pedig belülről rakta a téglákat, teljesen befalazva magát), addig Karácsony igazi szélhámos. Esze ágában sincs teljesíteni az ígéreteit, elvégezni a vállalt feladatokat. 

Ebből a szempontból egy másik mesefigura, Hakapeszi maki tűnik pontosabb analógiának. Ahogyan utóbbi rendre becsapta Hiszékeny urat, Karácsony is mindig átverte a szavazóit. Akár a nagycsaládosok és az idősek belengetett fűtéstámogatásáról volt szó, akár a soha meg nem történt zöldítésről, de említhetnénk az élhetőbb Budapestről hangoztatott elképzelését, amely végül korábban soha nem látott méretű dugókban és légszennyezésben valósult meg. Az is kiderült, hogy Karácsony még akkor is idegen tollakkal ékeskedett, amikor a nem létező nyelvvizsgájával dicsekedett, és kamu doktori címet tüntetett fel az életrajzában. 

A korábban a legesélyesebb közös baloldali miniszterelnök-jelöltnek tartott főpolgármester támogatottsága megalázóan mélyre zuhant az elmúlt időszakban, ami azt bizonyítja, hogy a magyar választók szerencsére nem azonosak Hiszékeny úrral.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.