időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Kultúraváltás, nocsak!

Bognár Zsolt
2022.12.02. 17:59 2022.12.02. 18:28
Kultúraváltás, nocsak!

Megütötte a fülemet a finanszírozási botrányba keveredett ellenzéki térfél kommunikációja. A Korányi Dávid nevéhez köthető amerikai szervezet általuk megnevezett célja a 2022-es választáson a magyarországi „kultúra megváltoztatása” volt. Hazai bábjuk, a konzervatív oldal számára hasznosan sokat beszélő Márki-Zay Péter a halmozódó lottó főnyereménnyel felérő hárommilliárdos „aprópénz” felhasználásának megvalósítandó céljaként szintén „kultúraváltásról” beszélt. Utóbbit nem kizárt, hogy már a magyarországi igazságszolgáltatás megfelelő szervei előtt kell majd megtennie.

A kultúra fogalmi értelmezésébe a politikai kultúrán kívül egy adott társadalom szellemi, mentális kultúrája, az emberek többségi és elfogadott viselkedésének kultúrája, a hagyományok és nem utolsó sorban – immáron hazánkra fókuszálva – a művészeti ágak évezredes kultúrkincsei és sok egyéb mellett jelenünk művészeti ágai, a színház, a film, a képzőművészet teljesítményei tartoznak.

Amikor elhangzott a kultúra pénzen vett megváltoztatásának balos verdiktje, alig hittem a fülemnek. Eddig azt hallgattuk, hogy a kultúrában az ideológiamentes művészi szárnyalásnál – természetesen csak akkor, ha annak képviselői kellő baloldali elköteleződéssel harsogják művészetük egyedüli életrevalóságát – semmi nem előbbre való. A színházi és filmes életünkben a balos-liberális értelmiség ezt az alapelvet durván semmibe vette. A Freeszfe Egyesület ugyanis az évtizedeken keresztül fennálló balos-liberális kultúrhegemónia visszaállítására megfogalmazott célkitűzés, ami riasztó képet fest a mozgalom mögé rögtön beálló hazai ellenzék állapotáról és mindenkori szándékairól.

Nyolcvanhat elhatárolódó

Vidnyánszky Attila halálpontosan írja le a Színház- és Filmművészeti Egyetemen évtizedekig uralkodó légkört.

A dollárbaloldalnak teljesen mindegy, hogy ez a céljuk euróban, dollárban vagy akár rubelben támogatott.

Hiszen amikor ők kormányoztak, politikájukat mindig a külső hatalmakhoz való szolgai igazodás határozta meg, ennek fényében a hatalmuk megőrzését biztosító, avagy a számukra elfogadhatatlan jobboldali, konzervatív eszmék szerint gondolkodók hatalmának letöréséhez nekik csakis a szervilis igazodás jelentette a hívószót. Ezt, ha kellett, külső erőszakkal vitték véghez, napjaink módszerét viszont az úgynevezett kultúraváltásra összetarhált amerikai forintmilliárdok jelentik, de ez a különbség számukra teljesen mindegy. A lényeg a totális hatalom mindenhol és mindenben. George Orwell klasszikussá vált disztópiájához a mintát hazánk baloldali kormányzati múltjából is meríthette volna!

Kulturális életünk balos hőzöngőinek nem ártana ezen a szemüvegen keresztül is megpróbálni szemlélni a világot és elgondolkozni elveiken, amikor a kultúráért aggódnak.

Annál szégyentelenebb dolgot ugyanis keveset tudok elképzelni, amikor saját függetlenségük és művészi nagyságuk délibábos mítoszát külső pénzekből, ideküldött amerikai helytartók váltják aprópénzre.

A szerző színművész

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.