idezojelek

Ukrán elnöki tanácsadói zöldségkereskedés

Zelenszkij emberének átlátszó hadoválását ájult tisztelettel közölte a hazai balliberális hetilap.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Nem biztos, hogy jól teszi Volodimir Zelenszkij, amikor húsz körömmel ragaszkodik Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadóhoz. Ez a kézenfekvő következtetés abból az interjúból vonható le, amit a HVG-nek adott a baloldali hetilap legújabb számában. A nagy hatalmú tanácsadó ugyanis valóságos prezentációt rittyentett arról, miként nem szabad nyilatkozni, ha valaki a saját és országa érdekeit akarja szem előtt tartani.

Podoljak úr ilyeneket mondott a HVG lelkes, érzékelhetően elhivatott munkatársának: „Szeretném, ha európai partnereinknek nem lennének illúzióik. Abban a hiszemben élnek, hogy léteznek szabályok, amelyek szerint senki nem törhet rájuk az otthonukban következmények nélkül. Nos, az Orosz Föderáció megmutatta, mit gondol e szabályok betartásáról.” Azzal folytatja, hogy ha Ukrajna nem bírja őket feltartóztatni, akkor besétálhatnak bármely ország bármely házába és azt mondhatják: „szerintünk ti rosszul éltek. Távolítsátok el ezeket az emlékműveket, írjátok át ezeket a történelemkönyveket. Mostantól ne a saját filmjeiteket nézzétek, hanem a mieinket, ne a saját szerzőiteket olvassátok, hanem az oroszokat, amelyek (sic!) majd megmondják, hogy mit kell gondolnotok és éreznetek.”

Na mármost, ha valaki nem egyből a jelenlegi ukrán kurzus által a kárpátaljai magyar kisebbség ellen elkövetett galád, jogfosztó, kirekesztő intézkedésekre, cselekményekre gondolt, az tegye fel a kezét. Na ugye! Hisz kik rombolták le a munkácsi turulszobrot, a magyarság ikonikus emlékművét vandál, civilizálatlan módon és tettek helyébe egy oda nem illő ukrán címert? Talán bizony az oroszok? És kik hoztak olyan nyelvtörvényt, amely felszámolja a magyar kisebbség szinte valamennyi eddigi nyelvi jogát, miután a magánbeszélgetések és a vallási szertartások kivételével mindenütt kötelezővé tette az ukrán nyelv használatát? Kik azok, akik az államigazgatásban, a kultúrában, sportban, és morbid, végképp Európa-ellenes módon még az oktatásban, a tömegtájékoztatásban is élet- és jogidegen kvótákhoz kötötték a kisebbségi nyelvek használatát? És kik parancsolták meg, hogy az iskolai felső tagozatban ukránul lehet csak minden tárgyat tanulni? Ilyet a románok sem mertek megtenni még a legvadabb Ceausescu-érában sem.

Ezeket is az oroszok rendelték el? Hát akkor minek fürdeti be saját magukat Podoljak elnöki tanácsadó szánt szándékkal, hisz nincs tájékozott ember, akinek ne az iménti asszociációi támadnának az általa az oroszokra alkalmazott intések olvastán. Ezért állítjuk, hogy Podoljak főnökének tett rosszat, mert buta ember az, aki magukra húzza rá a vizes lepedőt.

De nyilatkozott ő még mást is, belepirult még az újságpapír is. Például azt, hogy Ukrajna Európa szíve, ahol új típusú Európa születik, ahol az értékek nem csupán hangzatos szavak, s ahol „a verseny valóban verseny, és nem annak álcája mögé bújtatott korrupció és szemfényvesztés”. Mondta ezt annak az államnak az egyik fejese, amely minden nemzetközi kimutatás szerint a korrupció egyik fellegvára.

Persze ne legyünk túl szigorúak Podoljak elvtárshoz, mert az orvosi szakirodalom ismeri ezt a jelenséget: megalománia. Amit azonban az olyan politikusok, mint Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök, nem gyógyítanak, hanem elmélyítenek azzal, hogy szinte európai mintademokráciaként emlegetik Ukrajnát. Mélyítik ezt a kórt azután az olyan riporterek is, mint a HVG-s kollegina, aki képes volt úgy interjút készíteni a méltóságos tanácsadóval― akinek feltehetően szintén adnak tanácsokat, ám a tengerentúlról ―, hogy mindezeket az evidens, a magyar kisebbséget érintő, magától értetődő és életbe vágó kérdéseket még csak nem is érintette az ájult tisztelettől. És persze képes volt szempillarezzenés nélkül végighallgatni és leírni az egész politikai zöldségkereskedést.

Borítókép: Mihajlo Podoljak (Fotó: Europress/AFP/Hennadii Minchenko)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.