Étterem a sípálya aljában: a homoródfürdői Lobogó

Nem véletlen, hogy a környező településekről is ruccannak ki Homoródfürdőre egy ebéd vagy egy vacsora kedvéért.

Borbély Zsolt Attila
2022. 01. 09. 14:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székelyföld olyan a dél-partiumi vagy bánsági szórványban élő magyarnak, mint egy kicsi belső anyaország, főleg azok a városok és falvak, ahol a román tudatos és tervszerű román térfoglalás száz év után sem érezteti hatását. A vírusjárvány hatására sokan választanak közelebbi nyaralási célpontot, s igaz ez a síszezonra is. A székely tündérország nem egy síparadicsom, a Madarasi Hargita az egyetlen központ, ahol több felvonó is működik és a hóviszonyok többnyire megfelelők, ezt követi Hargitafürdő, ahol a három felvonóból még januárban is gyakran üzemen kívül van egy vagy kettő. 

E központokban az éttermi felhozatal sem rossz, mindkét helyen több egységben is lehet étkezni, a Madarasi Hargitán a Súgó, Hargitafürdőn a Balu hoz valamit az osztrák hütték magyar földön is oly népszerű hangulatából.

Vannak továbbá egyfelvonós sípályák is, például Gyergyócsomafalván vagy Homoródon. Utóbbi síközpontban hüttezsánerű étterem nincs, van egy ivó, ahová be lehet menni síbakancsban, továbbá két hotelétterem, ahol ez nem lehetséges. 

Az egyik a Homoród, ahol nem volt kedvező tapasztalatunk, a grillzöldség párolt volt, a pisztráng hűtőízű és száraz, a halászlében egy kevés tengeri hal úszkált, az eddig minden egyes helyen frissen tálalt túrófánk itt hidegen érkezett. 

A másik az azonos nevű panzión belül működik Lobogó, mely viszont figyelemre méltó egység a Csíkszeredából Székelyudvarhely felé vezető út bal oldalán, egy szemgyönyörködtető épületben, a székely havasok által körbeölelve. A beltér elegáns, rendezett, de intimitásmentes, személytelen. Nyáron pazar kilátást nyújtó teraszt üzemeltetnek.

Az étlap dicséretesen átgondolt, nem esik a „ki sokat markol, keveset fog” szokásos hibájába, népszerű nemzetközi fogásokat kínál elsősorban, néhány magyar és székely étel mellett. A pacalleves, parasztcsorba s a miccs erejéig megjelenik a román konyha is. A tatárbifsztek, a padlizsánkrém, a pisztráng, a marhagulyás, a juhtúrós puliszkával körített vörösboros marhapörkölt mellett kérhetünk kemencés csülköt, szűzpecsenyét zöldborsmártásban, csirkemell-, bélszín- vagy tonhalsteaket, kacsamellet vagy BBQ-oldalast. Desszertként palacsintákat, csoki- és túrótortát. A honlapról megtudhatjuk, hogy előnyben részesítik a helyi termékeket és alapanyagokat. 

A borlap szűk, kevesebb, mint húsz tételt tartanak a temesrékasi nagypincészettől, ezek csak palackra kaphatók, de három bort kínálnak 187 ml-es minipalackban. Sörfronton jelen van a Heineken-féle Ciuc és régiós vetélytársa, a csíkszentsimoni sörmanufaktúra egyaránt. Tartanak helyi áfonyalikőrt és szilvapálinkát.

Az árak értékarányosak, sok esetben kifejezetten kedvezők. Az előételek átszámítva 1200 és 2000, levesek 1200 és 1500, főételek körettel együtt 2000 és 3200, desszertek 800 és 1200 forint között kaphatók. A drágább alapanyagokból készült ételek árát tíz dekára adják meg, ez az összeg 1000 (pisztráng) és 2800 (bélszín) forint között mozog. 

A kiszolgálás példamutató: kedves, udvarias, közvetlen és gyors. Figyelmeztettek, hogy sokan vannak az étteremben és egy óra lesz a várakozási idő. Mondtuk, rendben van. Ehhez képest 35 perc után érkezett az étel. Nagyon jó pont. A figyelmeztetés is, és az is, hogy végül jobban teljesítettek, mint ahogy előre jelezték. 

Két ízben jártunk itt, ettünk élvezhető, de nem igazán meggyőző parasztcsorbát és húslevest, továbbá csirkemellet erdei gombaágyon steakburgonyával, mely túlmutatott a helyi vendéglők átlagteljesítményén. A hús belül szaftos volt, kívül pörzses, a gombamártás jó ízű, leltünk benne csiperkét is, de a meghatározó íz az erdei gombáé volt. A helyben készült steakkrumplit kifogástalannak találtuk.  

Kértünk fűszeres göngyölt báránysültet is, amit burgonyasalátával kínáltak, ez is remek volt. A húst „filézték”, korongokra formázták, majd még pirítottak rajta egy kicsit. 

Jó ötlet volt az áfonyás túrógombóc madártejjel, élvezető is, de azért van még mit finomítani ezen a desszerten, különösen a madártejműfajban volt alkalmunk meggyőzőbbeket enni másutt. Az erdeigyümölcs-mártással kínált csokitorta kiváló volt, a régióban párját ritkítja, ezt két ízben is rendeltük.

Mindebből elég egyértelmű, hogy akkor járunk jobban, ha Homoródfürdő két étterme közül a Lobogót választjuk, de az sem véletlen, hogy a környező településekről is ruccannak ki ide egy ebéd vagy egy vacsora kedvéért.

Elérhetőségek:

Lobogó étterem

Szentegyháza, Homoródfürdő 39A

Telefonszámok: +40-266/247-545, +40-755/066-021

Honlap: https://lobogo.ro/hu/

E-mail-címek: [email protected][email protected]

Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig: 8.00–22.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.