Remek helyben főzött sörök, ízletes ételek, otthonos atmoszféra: a gyulai Corner Pub

A Corner a város vendéglátásának egyedi színfoltja. Az étkező részleg területén üldögélők láthatják a serfőző berendezéseket is az üvegfalon túl.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 04. 05. 16:14
Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kassa vendéglátásának erősségét képezik az érdemi gasztronómiai kínálattal rendelkező brew pubok. Magyarul: olyan meleg konyhás vendéglátóhelyek, ahol helyben főzött sör(öke)t mérnek ki. Megvan az egyedi hangulata annak, amikor a korsónkban habzó sört a szomszéd teremben főzik, netán még be is engednek oda, megnézni a technológiát. Talán megkockáztatható a kijelentés, hogy ennek a műfajnak Prága a fővárosa.

A Trianon utáni Magyarországon nem sok hasonló működik. A Kaltenberg megszűnt, a MOM Park-beli Paulanerben már rég nem főznek sört, maga a hely még üzemel. A kisüzemi sörfőzdék előszeretettel működtetnek saját névre vett, a főzdétől többé-kevésbé távol eső bemutató egységeket, ételkínálattal vagy anélkül, mint a Mad Scientist, a Monyó, a First, a Rízmájer, a Gravity, a BAZ vagy a Kecskeméti Sörmanufaktúra. A Gurinak és a Legendának egész hálózata van, főként a fővárosban. Mások kimérnek sört a főzde mellett egy hangulatos pubban, vagy a teraszon, de konyha nélkül, mint a Fehér Nyúl, a Fóti Kézműves Sörfőzde, a Szent András vagy a Hedon.

Igényes gasztronómiai kínálatú brew pubok viszonylag ritkák. Hirtelen csak a miskolci Zip’s és a gyulai Corner jut eszembe, továbbá a martonvásári Vandál, ahol még nem volt szerencsém a konyhát tesztelni.

Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA

A Corner a város vendéglátásának egyedi színfoltja. Az étkező részleg területén üldögélők láthatják a serfőző berendezéseket is az üvegfalon túl. Nyáron hangulatos kerthelyiséget üzemeltetnek. Az asztalon különböző pörkölésű árpamaláta. Hajópadlót idéző csempe, nyerstégla és pácolt fa. Megnyerő, otthonos, vendégmarasztaló a beltér.

Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA

A konyha fő iránycsapása a nemzetközi pub food, értelemszerű sörkorcsolyás hangsúllyal: tatárbifsztek, burgerek, fish and chips, velős pirítós. De kínálnak többek között marharagulevest is, gyöngyösesszenciát, erdei gombás barna sörös marhapörköltet juhtúrós burgonyagombóccal, fokhagymás sertéssültet bajor káposztával, tócsnival, konfitált kacsacombot almás párolt lilakáposztával, gyömbéres sütőtökpürével. Zárásként slágerdesszerteket rendelhetünk, creme brullée-t, narancsos tiramisut, sütőtökpitét.

Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Főznek a kezdet kezdetétől cseh típusú lágert, mely „Derült Ég” névre hallgat, meggysört, amihez nem aromát, hanem valódi meggyből nyert kivonatot adnak, a sör a „Napnyugta” nevet kapta. A barna ale-t az „Éjsötétnek” hívják, a sörforradalom fő iránycsapásának számító India Pale Ale-t pedig „Indián nyárnak” keresztelték. A járványidőszak alatt bővítették a szortimentet birsalmás, zöldalmás sörrel, illetve német stílusú búzasörrel. Ezek közül napjainkban az utóbbi kapható, „Verőfény” néven. Legutóbbi, április legelején megejtett látogatásunk alkalmával, talán szezonálisan, a Húsvét tiszteletére főzött tojáslikőrös, Eggnog nevű IPA-t is kóstoltunk, izgalmas, ízletes, illatos, aromás főzetet alkottak.

Valamennyi sört alkalmam volt kóstolni, több ízben is, mindegyik megállja a helyét a maga műfajában. A sörökön kívül remek gyulai pálinkákat tartanak, a borlap szűk, de szép válogatást nyújt a fontosabb magyar borvidékek reprezentatív nedűiből.

Az ételek zömének ára köret nélkül 3000 forint alatt van, a csapolt sörök díjszabása is kedvező, egy korsó 760 és 900 forint között kapható. A kiszolgálás kedves, közvetlen.

Ettünk az elmúlt öt évben tucatnyi ételt, ezek egy része már nem szerepel a választékban. A harcsacsíkokat gyömbéres bundában, fűszeres paradicsommártással előételként kínálták, de kisebb főételnek is beillett, a jó állagú, jó ízű friss halat ügyesen sütötték ki. A sörben pácolt ropogós csülök ma is az egyik legnépszerűbb fogás. Finom volt, bár a bőr nem ropogott a teljes felületén.

A roston sült fogas, fehérborban párolt szalmazöldséggel, citromos vajmártással sem okozott csalódást, a hal friss volt, szaftos, jól hőkezelt, e halat fish and chipsként, illetve fishburger formában kínálják mostanság.

Jó volt a steak burgonyával kínált marhaburger is, bár a húst jobb lett volna mediumra sütni.

Legutóbb fishburgert kértünk és csirkeszárnyakat a sörök mellé. Gigantikus adagokat kaptunk, meglepően kedvező áron, 2500 forint körüli összegért vesztegették mindkettőt. A burgerbe három jó ízű rántott halfilé került, igazi kétkezes produkció volt. A lapka sajtot a magam részéről inkább kihagytam volna, egyébként jók voltak a belevalók.

A csirkeszárny tíz darabot jelentett, egészet, s nem felet, mint a gyorséttermekben. A szósz lehetett volna markánsabb ízesítésű, értékeltünk viszont, hogy helyben készült. Fine dining vendéglőben nagy adagot adni szinte illetlenség, de egy gasztro-pubban, ahol az ember örömmel osztozik asztaltársaival és akár egész estés sörözés mellé rendel ételt, határozott előny, ha nem spórolnak az adagon.

A Corner pub ismét jó élményünk volt, megyünk még.

Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Elérhetőségek:

Beer Corner – Viharsarki sernevelde pub és étterem

Gyula, Almássy Kálmánné tér

Telefonszám: + 36 66 653 697

Honlap: https://beercorner.hu

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.