Tiszafüred az „ember alkotta paradicsom”, a Tisza-tó fővárosa. A több mint hétszázötven esztendős múltra visszatekintő, tizenkétezres lélekszámú településnek gasztronómiai szempontból van még tere a fejlődésre, de vendéglátása már most is büszkélkedhet néhány olyan nevezetességgel, melyek nem adatnak meg minden hasonló nagyságú városnak. Működik itt egy sörfőzde, melynek sörözője, a „NOPARA Gyógysertár” tapasztalataim szerint az egyetlen hely, ahol nem nagyipari söröket kínálnak. A sörök között akadnak jobbak és gyengébbek, az ambíció megvan a tulajdonosokban és ez a legfontosabb.
A Mariska étterem Tiszafüreden
Tiszafüred az „ember alkotta paradicsom”, a Tisza-tó fővárosa.

Regionális szinten kiemelkedő egység a Li-Ba pékség, mely reggelizőként is működik, ebbeli minőségében nem volt alkalmunk kipróbálni, annyi viszont biztos, hogy a kenyerük mesés, összemérhető a Kárpát-medence csúcspékségeinek termékeivel.
A város legjobb étterme vita felett a tavaly nyitott Mariska, mely az országos toplistákra kívánkozik, ha tartják a szintet, az észak-keleti országrész egyik etalonhelyévé és számontartott gasztronómiai célpontjává válnak.
A Facebook-oldalukon olvasható világhálós bemutatkozás rövid és velős, a honlapon sem találunk többet:
Saját termelésből és nagyrészt helyi alapanyagokból főzünk, sütünk kiváló technológiával, remek receptekkel, fantasztikus csapattal. A Tisza-tó és a Hortobágy határán, Tiszafüreden új éttermi filozófiát valósítunk meg.
Kulcsszavas kereséssel könnyen megtudhatjuk, hogy a tulajdonos a Welovetiszato.hu alapító főszerkesztője, Barabás Csaba Heinz és felesége, Judit, akik több évtizedes gazdasági vezetői karrierjüket cserélték a vendéglátós életre. A Világgazdaság Tisza-tóval foglalkozó júliusi írásából azt is megtudhatjuk, hogy Barabás úr „büszke a gyökereire, a nagyszülei körül már gyermekként sürgött-forgott a konyhában, és kerti munkálatokkal is megbízták, mint a borsófejtés, a máktörés vagy a szőlőszüretelés. Lekvárokat még most is szívesen főz. Az étterem repertoárjában meghatározó szerepet kapnak a klasszikus vidéki ízek.”
A bejáratnál fémből kivágott szürkemarha-sziluett, koponyával ékítve. A beltér és a terasz érdekes ötvözetét adja a modern és a hagyományos dizájnelemeknek, sikerült olyan összhangot teremteni, mely vendégmarasztaló és otthonos. Az asztalon miskakancsó, aminek ikertestvére meg is vásárolható az étteremben.
A hagyományos magyar ételekre alapozott választékot néhány nemzetközi fogás egészíti ki: cézársaláta, narancsos kuszkusszal körített grillezett sajt, három hónapos borjú gerincéből készült „Wiener Mariska (Marischka?)”.
Az itallap igényes, egyedül azt érthetetlen, hogy csak nagyipari multisöröket kínálnak. A töményitalok között több prémiumminőségűt is találunk, a borválaszték igényes, kilenc import tétel mellett a Sauska Tokaj, valamint az egri Soltész pince hét-hét borát kínálják néhány kivételtől eltekintve decire is.
A kiszolgálás kifogástalan. Felszolgálónk udvarias, szívélyes, kommunikatív, amikor látja, hogy mélyebben érdekel a téma, felajánlja, hogy kihívja a séfet. Éltem a lehetőséggel. Gerlai Attilával, akit a Séfek séfe című műsorból ismertünk (kisebbik fiammal igyekeztünk minden adást megnézni), tanulságos volt elbeszélgetni az étterem filozófiájáról és a környékbeli gasztronómia jelen állapotáról. Következtetéseink egybecsengtek.
Fogadófalatként tarte-formába zárt, majd kis cikkekre vágott császár-rillette-et kaptunk. Falatnyi, ötletes kezdés, mely alkalmas a várakozás felfokozására.
Nagyobb társasággal ültünk le enni, családi körben, így alkalmam volt minden rendelt fogást végigkóstolni, jómagam egyébként haltepertőt és halászlevet kértem, két klasszikust – amit, ha csak tehetem – mindenütt megkóstolok. A haltepertőnek tökélyre fejlesztették az elkészítési technológiáját, a halhús friss, ropogós, nem túlsült, nem olajos, egyszerűen tökéletes, hasonlót – de nem jobbat – csak a Drávaszögben ettem. Marinált lilahagymát és hagymás-paradicsomos bruschettát adnak hozzá.
A selymes, homogén, kellően koncentrált halászlé, jó tartású, kicsattanó frissességű halhússal újabb telitalálat, akárcsak a hasonló filozófia mentén készült tiszta, intenzív ízű kakas- és májgaluskaleves. A levesek mellé kért kovászos kenyér csúcsminőségű.
A nokedlivel kínált csirkepörkölt a hagyományos receptúra pazar rekonstrukciója, ízre-állagra egyaránt remekbe szabott étel, akárcsak mellé adott uborkasaláta, egyedül a tejfelhab jelez némi új hullámos elkötelezettséget. De jól is van ez így, nem kell mindent túlgondolni, írom ezt az újraértelmezéseket, átköltéseket messzemenően támogató alapállásból.
További Repeta híreink
Remek volt a kelkáposztás burgonyapürével és lilakáposzta-lekvárral körített kacsacomb, a fehérboros, póréhagymás burgonyakrémmel, laskagombás spenótágyon tálalt süllőfilé, a felvidékiek által is megirigyelhető sztrapacskával társított ropogós, szaftos malaccsászár, s a helyi alapanyagokból – többek között koktélparadicsommal – készült „tökéletes tojással” kísért lecsó. A friss halból jól elkészített fish and chips tálalását még lehetne finomítani, jelen formájában nem üti a többi fogás látványszintjét, de ez legyen a legnagyobb probléma.
A lényeg az, hogy a Mariskában ízben-állagban, alapanyag-frissességben nincsenek gyenge pontok, a színvonal egyenletesen magas, ezt a következtetést erősítette az utolsó kör is.
Mind a négy desszertet kikértük – kínálnak somlói galuskát, madártejet habcsókkal és eperrel, minden mentes brownie-t vegán vaníliafagyival és gyümölcs coulis-val, valamint túrógombócot mézes-puszedlis tejfellel és liofilizált málnával – ezek egy remekbe szabott éttermi élmény méltó zárásának bizonyultak.
Mint ahogy a Mariskában elköltött, egyetlen mellélövés nélküli estebéd is méltó zárása volt a minden tekintetben élménydús Tisza-tavi nyaralásunknak.
Borítókép: A szerző felvétele
Mariska étterem
Tiszafüred, Pankotay Jósa György u. 10.
Telefonszám: +36 70 633 6661
Honlap: http://mariskaetterem.hu/
E-mail-cím: [email protected]
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Sopron 2.
Kőszeget jó esetben a Jurisics várról, netán Írottkőről ismerik a legtöbben, esetleg a szépen felújított Fő téren kóborolnak egyet

Repülőstart: megnyitott Székelyföld egyik legigényesebb szálloda-étterme, a Hungaro Residence
A települések lakosságszáma és a vendéglátópaletta színessége, illetve színvonala közötti korreláció a szűk értelemben vett Székelyföldön belül a nagy képet tekintve elég jól beazonosítható.

Fokozható-e a katarzis?
A Cut & Barrel csúcsétterem mellett megnyílt a még magasabbra pozicionált, Epicurean névre hallgató kulináris élményközpont.

Dédanyáink konyhája korszerű felfogásban – megnyitott a Páva étterem testvéregysége Csíkszeredában
Nagy szerencséje nemcsak az erdélyieknek, de az egész magyarságnak, sőt végső soron az egyetemes emberi kultúrának is, hogy akadt valaki, aki az utolsó pillanatokban tűzhelyről tűzhelyre járva összegyűjtötte az erdélyi konyha jellegzetes receptjeit.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Sopron 2.
Kőszeget jó esetben a Jurisics várról, netán Írottkőről ismerik a legtöbben, esetleg a szépen felújított Fő téren kóborolnak egyet

Repülőstart: megnyitott Székelyföld egyik legigényesebb szálloda-étterme, a Hungaro Residence
A települések lakosságszáma és a vendéglátópaletta színessége, illetve színvonala közötti korreláció a szűk értelemben vett Székelyföldön belül a nagy képet tekintve elég jól beazonosítható.

Fokozható-e a katarzis?
A Cut & Barrel csúcsétterem mellett megnyílt a még magasabbra pozicionált, Epicurean névre hallgató kulináris élményközpont.

Dédanyáink konyhája korszerű felfogásban – megnyitott a Páva étterem testvéregysége Csíkszeredában
Nagy szerencséje nemcsak az erdélyieknek, de az egész magyarságnak, sőt végső soron az egyetemes emberi kultúrának is, hogy akadt valaki, aki az utolsó pillanatokban tűzhelyről tűzhelyre járva összegyűjtötte az erdélyi konyha jellegzetes receptjeit.

































Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!