A Balaton körül működik egy bő tucat olyan étterem, melynek teraszáról a panoráma szavakban kifejezhetetlen szépségű. Bock Balaton, Villa Kabala, Vitis Kúria, Kisfaludy ház, Rózsakő vendéglő, Majthényi présház, a Szent Orbán vendéglő helyén nyílt Szőlőhegy bisztró, Szászi Viridárium, hogy néhány példát mondjak az ismertebbek közül. Ezek közé tartozik a Tarányi présház is. Többségük „új hullámosnak” mondható, de akad közöttük régi vonalas egység. A Tarányi présház a ma talán legnépszerűbb modellt követi, egyszerre kínál hagyományos magyar fogásokat némi csavarral, és mediterrán, azon belül főként olasz ételeket.

Sok étterem nem él egyáltalán azzal a lehetőséggel, hogy honlapján és/vagy Facebook-oldalán néhány sorban megfogalmazza céljait, szavakba öntse, hogy miképpen gondolkodnak az üzemeltetők a vendéglátásról, konyhaművészetről, vagy netán a világról. Megint mások megmaradnak a szikár tárgyilagosság talaján. Vannak, akik suta mondatokban fejezik ki jóra való törekvésük ars poeticáját.