Szigliget az utóbbi fél évtizedben a Balaton legizgalmasabb gasztronómiai központjai közé emelkedett. Nem kétséges, ehhez meghatározó mértékben járult hozzá a Várudvar elnevezésű kulináris centrum, ahova olyan, országos szinten kiemelkedő éttermek települnek ki a nyár idejére, mint a Michelin-csillagos Costes, Bíró Lajos ikonikus piaci étkezdéje, a Buja disznó(k), Kereszty Gábor Bartókja, az autentikus nápolyi pizza magyarországi úttörőiként számontartott Digó, vagy Rácz Jenő „Nem rossz” nevű szezonális egysége, mely idén csak sütiket kínált ottjártam idején, azokat viszont csúcsminőségben.

Fél évtizede nyitott a Villa Kabala, mely a legjobb tavalyi élményeim közé tartozik, lényegében nyitástól felső kategóriás, minden tekintetben mintaértékű hely. Az utóbbi fél évtizedben gazdagodott a település a Szigligeti fagylaltozóval, mely hamar országos ismertségre és szakmai tekintélyre tett szert.

A kétezer-tízes évek középen jutottam el első ízben Szigligetre, akkor Oszi bácsi keszegsütődéje volt a fő célpontunk, mely máig etalon helynek számít. Egyébként ezt is sikerült idén újra meglátogatni, a keszeg továbbra is tanítható (sütnek pisztrángot, harcsát, süllőt is), jó lenne minőségi italokat kínálni mellé, különösen a kézműves sört hiányoltam.
A lisztbe forgatott, bő olajban kisütött hal az az étel, melyhez sör, bor és fröccs egyaránt illik, de talán a sör leginkább.
A rántott halhoz már kifejezetten sört javaslok, viszont a párolt vagy főtt halakhoz bort. Oszi bácsinál minden mélysütve készül, ezt az egyszerű technológiát tökélyre fejlesztették. A remek halhoz például egy balatonvilágosi Hedon sör jobban csúszna a nagyipari tömegtermékeknél.

Nem jutottunk el sem 2015-ben, sem 2016-ban az idén húszesztendős Kikötő étterembe (idén ez is összejött, szerettük a helyet), melynek tulajdonosai a járvány sújtotta időkben két helyet is nyitottak, az első évben tapasbárként működő Mércét, mely mára az olasz gasztronómiára fókuszáló mediterrán étteremmé alakult, valamint a Kisbolt nevű reggeliző-delikátot.

A település régi motorosa az Aranypatkó étterem, ahol a kétezer-tízes évek közepén két ízben is megfordultunk, fősodratú ételeket kínáltak, nem kiugró, de korrektnek mondható minőségben.
Miután hírét vettem, hogy leigazolták a Bock Bisztróban, valamint a „Vendéglő a Kisbíróhoz” nevű zseniális testvér-egységben tapasztalatot szerzett Szalkai Pált, a hely a célpontlistám élére került.
A Várhegy oldalában elhelyezkedő étterem teraszán hatalmas napernyők biztosítanak árnyékot. A kilátás csodás, az asztalok egy részéről a Balatonra is rá lehetett látni. A beltér atmoszférája megnyerő: hajópadló, cserépkályha, a falon festmények, régi vágású, fából készült nagy ablaktáblák, régies, hangulatos világítótestek biztosítanak békebeli hangulatot. Mi a nyári kánikulában a beltér hűvösét választottuk.

Kezdjük a kiszolgálással, ami korábban sem volt a hely erőssége, bár akkor mindössze személytelenek voltak a pincérek. Ezúttal felszolgálónk, egy középkorú úr, nem egyszerűen személytelen volt, hanem teljesen érdektelen, blazírt, unott, lerítt róla a totális kedvetlenség, nem emlékszem, hogy hasonló kisugárzással ebben a szakmában az utóbbi tíz évben találkoztam volna. De ha betartotta volna a normális viselkedés alapelveit, akkor nem tettem volna ezt szóvá ennyire részletesen.
Olyat, hogy a vendégek által tisztán hallható megjegyzéseket tegyen, sóhajtozzon, mondván, hogy „ez nem igaz”, vagy hogy „Istenem”, mert elővettünk egy társasjátékot az ételekre várva, illetve a megérkezett ételeket lefotóztuk, csak a kilencvenes években tapasztaltam.
Az, hogy a vendég által mondott köszönömre nem felelt semmit, apróság emellett. Hadd jelezzem, hogy fiatal kolléganője, akivel az áfás számla kapcsán akadt dolgunk, kedves, mosolygós, segítőkész, egy egészen más viselkedéskultúrát képvisel.

Az étlap annyiban változott a korábbi időszakhoz képest, hogy megjelent néhány kreatív fogás a választékban, a filozófia, az alapállás, konkrétan a magyar karakter és a nem eltúlzott, de tisztes választék maradt. Kínálnak többek között savanyú tojáslevest, paszternákkrémlevest tökmaggal és almával, hideg kacsamájat zöldségekkel, marhapörköltet, harcsapaprikást, tojásos lecsót, somlói galuskát és császármorzsát.
Az árképzés vendégbarát, a hasonló színvonalú balatoni helyekhez képest kifejezetten kedvező, akárcsak az azonos tulajdonban levő keszthelyi Zenit hotel éttermében, valamint a vonyarcvashegyi Bock bisztróban.
A körettel együtt számolt, korrekt adagban kínált főételek közül csak egynek az ára haladja meg az 5000 forintot, a levesek díjszabása (a halászlét leszámítva) 2000 alatt marad, a desszerteké sem kúszik 1500 forint fölé.

A konyha teljesítménye megfelelt felfokozott várakozásainknak. A füstölt tokhal sóskamajonézzel remek ötlet, a kivitelezés is ügyes. A selymes, nem túlsűrített halászlé koncentrált, kifejező ízű, egy fokkal sósabb az optimálisnál, de élvezetes, messze átlag feletti, a hal benne friss, feszes húsú. A spenótos laskagombával és „nyomott” burgonyával kínált fogas kifogástalan, a hal kívül kellemesen pörzses, belül szaftos, kicsattanó frissességű, jól harmonizál a körettel.
Meg voltunk elégedve a réteslapok között az új hullámos krémesek stílusában tálalt vargabélessel is.
Mindent egybevetve jó élményünk volt az Aranypatkó, de ha ugyanezeket az ételeket ugyanebben a patinás környezetben kedvesen, néhány jó szó kíséretében teszik elénk – ahogy abban részünk volt Vonyarcvashegyen több alkalommal is – akkor a legjobbak közé sorolnánk a helyet.
További Repeta híreink
Aranypatkó
Szigliget, Kossuth utca 15.
Telefonszám: +36 20 376 0499
Honlap: https://www.facebook.com/aranypatkoszigliget
Email: [email protected]
A képek a szerző felvételei.
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Az 5 legrosszabb reggeli magas koleszterinszint mellett
Bizonyos reggelik észrevétlenül emelhetik a koleszterinszintünket, még akkor is, ha ártalmatlannak tűnnek. Most megmutatjuk, mely fogásokat érdemes kiiktatni, ha fontos a szívünk egészsége.

Figyelmeztetnek a tudósok: az instant kávé növelheti a látásromlás kockázatát
Megdöbbentő eredményre jutottak a tudósok.

Ennek az elfeledett fűszernövénynek egyetlen levele megízesít egy fazék húslevest!
A magyar konyha ízei közül sokat a gyermekkori emlékek tesznek felejthetetlenné. Ilyen a húsleves is, amelynek egykor meghatározó összetevője volt a lestyán.

Kiváló gasztronómiai iránytű a 2025-ös Dining Guide Top 100
Nézzük meg közelebbről e gasztronómiai iránytűnek számító kiadványt!
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Kórházból üzent Reviczky Gábor – életmentő beavatkozás előtt áll

Horrorbaleset: hálószobába csapódott egy szlovák kamion, az alvó lány súlyosan megsérült

Így aludt első űréjszakáján Kapu Tibor - úgy ébredt, ahogy eddig még soha

Nem bírta tovább a költségvetés: Ukrajna egyetlen döntéssel 2000 milliárd forintnyi plusz hitelbe veri magát

Halálos cunami várhat a magyar turistákra? Mor próféta előre látja a nyári katasztrófát

Magyarországot emlegetve féltik magukat a németek – a miniszternek kellett közbelépnie

Magyar Péter házi bohóca, Bruti ocsmány módon törölte bele a lábát Kapu Tiborba

Hamilton elképesztő ajánlatot tett a Forma-1-es riválisának

Egy orosz repülőgép titokban landolt Amerikában

Trump elárulta, mit gondol az Ukrajna által kért fegyverekről + videó

Nagy fehér cápát fogtak az Adrián

Feljelentették Karácsonyékat, bűncselekmény lehet a Pride megszervezése
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Az 5 legrosszabb reggeli magas koleszterinszint mellett
Bizonyos reggelik észrevétlenül emelhetik a koleszterinszintünket, még akkor is, ha ártalmatlannak tűnnek. Most megmutatjuk, mely fogásokat érdemes kiiktatni, ha fontos a szívünk egészsége.

Figyelmeztetnek a tudósok: az instant kávé növelheti a látásromlás kockázatát
Megdöbbentő eredményre jutottak a tudósok.

Ennek az elfeledett fűszernövénynek egyetlen levele megízesít egy fazék húslevest!
A magyar konyha ízei közül sokat a gyermekkori emlékek tesznek felejthetetlenné. Ilyen a húsleves is, amelynek egykor meghatározó összetevője volt a lestyán.

Kiváló gasztronómiai iránytű a 2025-ös Dining Guide Top 100
Nézzük meg közelebbről e gasztronómiai iránytűnek számító kiadványt!