Van néhány vidéki étterem, mely megnyitása óta az országos élbolyhoz tartozik, az idő múlásával pedig olyan szakmai presztízsre és ismertségre tett szert, hogy fővárosiak egyetlen vacsora kedvéért is elutaznak oda. Legfőbb példaként a balatonszemesi Kistücsök éttermet, valamint az encsi Anyukám mondta nevű egységet szokták emlegetni, de ebben a ligában játszik a debreceni Ikon is.
A csúcséttermek egyben séfiskolaként is működnek, aki megfordul ezek konyháján, olyan tudásra teszt szert, amit a szakácsképzés aligha biztosít Magyarországon, de egyébként a régió más országaiban sem. Az első ilyen kultikus étterem a Loulou volt, ahonnan mára már legendásnak számító séfek indultak. Majd megnyitott a kétezres évek első évtizedének második felében a Csalogány26, az Olimpia – mily szomorú, hogy ma már egyik sem működik! – és persze a csillagos éttermeink. Különösképpen a Costes és a Costes Downtown jelentett fiatal tehetségeknek egyfajta szakmai ugródeszkát.
Nem kivétel az említett Ikon sem, Pataki Péter, aki az éttermet sikerre vitte, ma országos sztár, tévéműsorokban szerepel, kreatív séfnek hívják mintaértékű éttermek, a nevéhez köthető, testvérével, Tiborral alapított „Meatology” etalonértékű márkanév, bárhol is nyitnak újabb egységet.
2020-ban, közvetlenül a járvány előtt volt szerencsém meglátogatni az Ikonnak egy zseniális „szatellit-éttermét”, a Művészbejárót, amit sajnos a vírusjárvány elvitt.
2021-ben nyitott viszont egy másik, hasonlóan színvonalas étterem „Szomszéd bisztró és közösségi tér” néven, mely egyből bekerült a Dining Guide TOP 100-as kiadványába, méghozzá az első, pontozott részbe, amiben minden bizonnyal annak is szerepe volt, hogy a séf, Izbéki Gábor az Ikonból érkezett.
„A Szomszéd olyan összevont koncepcióként született meg, melyben mindennek helyet találtunk, amihez valódi szenvedély köt minket: a minőségi gasztronómiai élményeknek, a vendéglátásnak, a közösségteremtésnek és a magyar design támogatásának” – olvashatjuk a jól szerkesztett, informatív honlapon, ahol arra is választ kapunk, hogy mit értenek a tulajdonosok a közösségi tér önmeghatározáson. „Már az építészeti koncepció kialakításánál is szempont volt, hogy olyan tereket teremtsünk, amik támogatják ezt a törekvésünket: kanapés lounge-jellegű berendezést, jól szeparálható részeket, kényelmes éttermi elrendezést, napfényes teraszokat, hangulatos borospincét és mini színpadot terveztünk az épületbe.”