A különböző tévécsatornák gasztroreality műsoraik megítélése vegyes mind a szakmában, mind a közönség körében. Ami érthető, tekintve, hogy sok esetben kilátszik a lóláb. A spontaneitás megrendezettnek tűnik, s minden bizonnyal az is. Számomra kifejezetten bosszantó volt, amikor azt akarták elhitetni számtalan esetben a nézővel, hogy egy félkész fogás befejezhető öt-tíz perc alatt, és a zsűri elé kerül a kritikus pillanatban, amikor egy minimális rutinnal rendelkező hobbiszakács is érzékelhette, hogy a tálaláshoz még szükséges feladatokat elvégezni annyi idő alatt fizikai lehetetlenség.
Számomra egyébként a „Séfek séfe” tűnt a leghitelesebbnek e műsorok közül. Annyi biztos, hogy a kulinaritással kapcsolatos tévéadások több szinten is jótékony hatással vannak a gasztronómia fejlődésére. Egyrészt a nagyközönség is megismerkedhet olyan alapanyagokkal, konyhatechnológiákkal, íztársításokkal, amelyek a mindennapi életben szinte hozzáférhetetlenek, másrészt vitathatatlan szakmai presztízzsel rendelkező séfeket láthatunk főzni, s végül, de nem utolsósorban e műsorok hozzájárulnak a vendéglátás vérfrissítéséhez. A versenyekben résztvevők sok esetben a szakmában maradnak, vagy az épp e műsorban elnyert népszerűség indítja őket arra, hogy saját éttermet nyissanak.

Egyik ilyen példa a Konyhafőnök című műsorban öt évvel ezelőtt megismert Pallag Dávid, aki a Michelin-csillagos Tantiban séfhelyettesként is dolgozott a műsort követően, majd az étterem megszűnése után pár évvel – egy merész fordulattal, párjával közösen – a járvány elleni védekezés sanyarú időszakában megnyitotta saját egységét, a Rutin bisztrót. Az önmeghatározása szerint „gasztrolubickolóra” a vendéglátás „influenszerei” igen gyorsan felfigyeltek, sorra születtek a méltatások a népszerű webes felületeken. Nem csoda, hogy a hely igen hamar felkerült a célpontlistámra, s egy hónappal ezelőtt baráti társaságban sikerült ide is eljutni.
A beltér puritán, hivalkodásmentes, otthonos. Belépéskor jobbra a pultban prémium felvágottak és Ficsor sajtok, melyek megvásárolhatók vagy kóstoló formában helyben fogyaszthatók. Mint a gasztronómiai etalonnak is tekinthető „Bűvös Szakács” blogról megtudhatjuk, a felvágottak egy részét a „Salt” nevű kultikus étterem főszakácsának, Tóth Szilárdnak a családja készíti. A Tokaj Vicinitas vastagkolbásza, lapockája pedig a megyaszói Harangod-Mag mangalicájából készül, mely elnyerte a Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag minősítését.