„Gasztrolubickoló” Budaörsön – Rutin bisztró

A Konyhafőnök című műsorban öt évvel ezelőtt megismert Pallag Dávid saját egysége.

Borbély Zsolt Attila
2021. 08. 23. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különböző tévécsatornák gasztroreality műsoraik megítélése vegyes mind a szakmában, mind a közönség körében. Ami érthető, tekintve, hogy sok esetben kilátszik a lóláb. A spontaneitás megrendezettnek tűnik, s minden bizonnyal az is. Számomra kifejezetten bosszantó volt, amikor azt akarták elhitetni számtalan esetben a nézővel, hogy egy félkész fogás befejezhető öt-tíz perc alatt, és a zsűri elé kerül a kritikus pillanatban, amikor egy minimális rutinnal rendelkező hobbiszakács is érzékelhette, hogy a tálaláshoz még szükséges feladatokat elvégezni annyi idő alatt fizikai lehetetlenség.
Számomra egyébként a „Séfek séfe” tűnt a leghitelesebbnek e műsorok közül. Annyi biztos, hogy a kulinaritással kapcsolatos tévéadások több szinten is jótékony hatással vannak a gasztronómia fejlődésére. Egyrészt a nagyközönség is megismerkedhet olyan alapanyagokkal, konyhatechnológiákkal, íztársításokkal, amelyek a mindennapi életben szinte hozzáférhetetlenek, másrészt vitathatatlan szakmai presztízzsel rendelkező séfeket láthatunk főzni, s végül, de nem utolsósorban e műsorok hozzájárulnak a vendéglátás vérfrissítéséhez. A versenyekben résztvevők sok esetben a szakmában maradnak, vagy az épp e műsorban elnyert népszerűség indítja őket arra, hogy saját éttermet nyissanak.

A képek a szerző felvételei

Egyik ilyen példa a Konyhafőnök című műsorban öt évvel ezelőtt megismert Pallag Dávid, aki a Michelin-csillagos Tantiban séfhelyettesként is dolgozott a műsort követően, majd az étterem megszűnése után pár évvel – egy merész fordulattal, párjával közösen – a járvány elleni védekezés sanyarú időszakában megnyitotta saját egységét, a Rutin bisztrót. Az önmeghatározása szerint „gasztrolubickolóra” a vendéglátás „influenszerei” igen gyorsan felfigyeltek, sorra születtek a méltatások a népszerű webes felületeken. Nem csoda, hogy a hely igen hamar felkerült a célpontlistámra, s egy hónappal ezelőtt baráti társaságban sikerült ide is eljutni.

A beltér puritán, hivalkodásmentes, otthonos. Belépéskor jobbra a pultban prémium felvágottak és Ficsor sajtok, melyek megvásárolhatók vagy kóstoló formában helyben fogyaszthatók. Mint a gasztronómiai etalonnak is tekinthető „Bűvös Szakács” blogról megtudhatjuk, a felvágottak egy részét a „Salt” nevű kultikus étterem főszakácsának, Tóth Szilárdnak a családja készíti. A Tokaj Vicinitas vastagkolbásza, lapockája pedig a megyaszói Harangod-Mag mangalicájából készül, mely elnyerte a Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag minősítését.

A gyakran változó étlap minden asztalra elhelyezett kicsi fekete táblára írva olvasható. Az egyik falon bortartó, mely vélhetően rövid időn belül tele lesz borokkal. Látványkonyhát működtetnek, heti rendszerességgel jazzkoncerteket is tartanak.

Magyar gyökerű konyhát visznek, amit ügyesen egészítenek ki nemzetközi fogásokkal. Ottjártunk idején az általunk rendelt ételeken kívül kínáltak még hideg sárgadinnyelevest kecskesajtfagyival és ropogós szalonnával, faszénen sült aranydurbincsot édes burgonyával, szarvasgombás tejföllel és salátával, érlelt Rib-Eye steaket ugyanezekkel a köretelemekkel, Rutin-rakott kelt, valamint felvágott-, illetve sajtválogatást.

A borlap a magyar élvonal nedűire épül, értő kézzel válogatták össze a kínált huszonhat tételt. Tartanak néhány francia és olasz bort is. Ötöt kimérve is adnak. A székesfehérvári Hübris sörfőzde söreit tartják, a tömények is igényesek. Az alkoholmentes italválaszték prémiumkategóriás.

Az árak nem alacsonyak, de jellemzően beleférnek az értékarányosságba.

Kiváló kezdést jelentett a három bruschetta, mely kiemelkedő minőségű kenyérből készült, jól sikerült házi pestóval, bivalymozzarellával, paradicsommal és aszalt paradicsommal. Ízre, állagra egyaránt kiváló volt a csirkepaprikás, amihez hasonlóan remekbe szabott galuskát adtak. A szaftot az utolsó cseppig kitunkoltuk a mellé adott házi kenyérrel. Sajnos, a kovászos uborkának félrement az erjedése, tartása jó volt. Meg voltunk elégedve a szép roséra sült, omlós, szaftos, kifejező ízű sertésszűzzel, amihez ropogós csicseriborsóval megszórt humuszt, remek romesco-mártást és salátaleveleket adtak. A rákos cézársaláta korrekt, csavarmentes, a recept eredeti felfogása mentén készült. A kifogástalanul hőkezelt, szépen tálalt kacsamellet üde, gránátalmás tabbouleh-val és sült cékladarabokkal, ízletes pecsenyemártással tálalják.

A kiszolgálás udvarias, külön értékeltük, hogy a séf-tulajdonos minden, az ételekkel kapcsolatos kérdésünkre természetes kedvességgel részletes választ adott.
Tény és való: lubickoltunk az ízekben, jó lenne ide visszatérni egy jazzkoncert alkalmával is.

Elérhetőségek:

Rutin bisztró
Budaörs, Budapesti út 51.
Telefonszám: + 36 30 655 3272
Honlap: https://rutin-gasztrolubickolo.business.site/
E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.