Hol sörözzünk Brassóban? – 4. rész

Brassói sörtúránk zárórészéhez érkeztünk.

Borbély Zsolt Attila
2022. 10. 01. 8:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brassói sörtúránk zárórészéhez érkeztünk. A helyi sörrajongó ismerőseim, valamint saját tapasztalataim szerint a már bemutatott három hely mellett két érdemleges, minőségi sörforrás van még a városban, ezek mellé a Zile si Nopti (Nappalok és éjszakák) nevű programmagazin ajánl egy hatodikat is, ahová még nem sikerült eljutni. Ez a Propaganda nevet viseli, és a Marximhoz hasonlóan a kommunista érának mutat fityiszt. 

A Facebook-oldalukon nincs itallap, de a fotókból kiderül, hogy tartanak több minőségi sört, elsősorban a Tiltott Csíki Sörmanufaktúra termékeit, valamint német kisüzemi import söröket.

Negyedik söröző, melyről a sorozat keretén belül saját tapasztalat alapján szólnék, a Café Central. Ez, mint neve is mutatja, nem elsősorban söröző, hanem aprócska, hangulatos kávézó, teázó, melynek teraszáról festői kilátás nyílik a belvárosra és a város fölé magasodó Cenkre. Kínálnak minőségi borokat, söröket, koktélokat és tömény italokat is. Ottjártunk idején Warsteiner és az előző részben bemutatott Czell volt csapon, mi az utóbbit választottuk. A palackos választékban akadnak multitermékek is, de az zömük minőségi, mind az import, mind a helyi kategóriában. Tartanak Hop Hooliganst, Mustatas de bere-t, Czellt és néhány német tételt.

 

Az utolsó egység, melyről feltétlen szót kell ejteni a brassói sörtúra keretében egy igazi kultúrkocsma, a szó legjobb értelmében. 

Ezek a jellemzően egyetemisták és fiatal értelmiségiek által látogatott helyek a századfordulón oly népszerű kávéházak szerepét töltötték és töltik be a rendszerváltás utáni időkben. Többnyire olvasnivalót is biztosítanak a betérőnek, rendeznek kiállításokat, könyvbemutatókat. Ezek előfutára volt a Tilos, melyről már ejtettem szót a csíkszeredai kocsmák kapcsán. Ebbe a kategóriába tartozott a temesvári Reciproc is, amíg működött. Arad legjobb sörözője, a Joy’s nevében is hordja a műfajt, teljes neve úgy szól, hogy Joy’s pub – Cafe Literario, utóbbi szókapcsolat irodalmi kávéháznak fordítható. A nagyváradi Moszkva, a kolozsvári Bulgakov ideáltípusai ezeknek a szellemi centrumoknak, bizonyítékául annak, hogy a kulturált alkoholfogyasztás és a műveltség nagyon is összetartozó fogalmak.

Brassóban ezt a vonalat képviseli a történelmi központban a Tipografia, mely két minőségi borozó, a Terroirs Boutique du Vin és a Wine Stories by Fényes tőszomszédságában működik.

Étteremkalauzokba ritkán kerülnek be meleg ételeket nem vagy alig kínáló sör- és borbárok. Egyik kivétel a Gault Millau által „pop” kategóriában említett szóban forgó egység, mely kínál ugyan ételeket is, de a főprofil – amivel kiemelkedik Brassó vendéglátásából –, az az igen szép sörválaszték. Tény ugyanakkor az is, hogy a Tipografiát minden téren a minőségelv jellemzi, beleértve a teákat, bioleveket, forró csokoládékat, kávékat, s a kulturális programjaikat, az egyetemi tanárok részvételével zajló közéleti beszélgetéseket és a könyvbemutatókat is.

Zaganu sört csapolnak, hétfélét, világosat, vöröset, barnát, IPA-t, Adonis Pale Ale-t, Imperial IPA-t és Imperial Stoutot. Öt Zaganu sört palackban is kérhetünk. Tartanak továbbá ötféle főzetet a Mustata de beretől, kétféle Czell sört, a Danila IPA-t, mondhatni, hogy lefedik a teljes brassói kisüzemi spektrumot.

Kapható még palackban a Hophead két slágersöre, a Opium névre keresztelt IPA, valamint az Imigrant Pale Ale, továbbá a Hop Hooligans két népszerű söre, a Crowd Control nevű NEIPA, valamint a Sencha névre hallgató teás Pale Ale. Van hatféle multisörük is a Heineken-portfólióból, úgy tűnik, nem mertek kizárólag a minőségi sörökre alapozni.

A szilágysági Magyarzsomboron adalékmentesen, hosszú erjesztéssel körtéből, illetve almából készített kisszériás Harvester nevű cidereket is választékba vették.

Kínálnak több mint húsz minőségi bort a tágan értelmezett Erdélyből és Kárpátokon túlról, beleértve Balla Géza ménesi borait. A tömény italok között is akadnak prémiumtételek, főleg a whiskyk és rumok terén. Van egy sor érdekes koktéljuk, és készítenek különleges italokat matcha teával, például a Zaganu sörbe keverik e divatos porított teát.

Korábbi látogatásaim alkalmával csak söröztünk vagy kávéztunk, idén rendeltünk egy „hegyi” bruschettát is. 

Jobbacska kenyéren a Catean farmról származó füstölt kás (jellegzetes román, érlelésmentes, sok esetben só nélküli friss sajtféle), telemea (a káshoz hasonló, sokak által a fetával rokonított, de annál darabosabb, kevésbé krémes, sózott, friss vagy hordóban érlelt, jellemzően juhtejből készült sajt), kápiapaprika, édeskömény, rukkola, répa, mazsola, koriander, petrezselyem és olajbogyó. Nem sokallottuk rá a 2300 forintnak megfelelő lejt. Kínálnak egyébként klasszikus reggeliket, szendvicseket, salátákat és a lepényként vagy pitekét emlegetett „placintá-t”, ezt a jellegzetes román ételt, ami rokonítható az indiai kenyerekkel is.

A Tipografia kifejezetten igényes, sokoldalú hely, itt alighanem mindenki megtalálja a kedvérevalót, nem csak a sörrajongók.

A képek a szerző felvételei.

Elérhetőségek:

Café Central

Brassó, Hirscher Apollónia utca 18.

Telefonszám: + 40 765 436 963

 

Tipografia

Brassó, Kórház (jelenlegi román nevén Postavarului) utca 1.

Telefonszám: + 40 722 373 090

Honlap: https://www.facebook.com/tipografia.brasov/

E-mail-cím: [email protected]

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.