A Kárpát medencei városok lélekszáma és vendéglátásuk minősége, színessége között szoros összefüggés van, bármelyik régiót vesszük is górcső alá. Nyilván vannak különbségek közel azonos nagyságú települések között, s az is megesik, hogy egy befektető egy néhány lelkes települést is képes kulináris oázissá változtatni, mint tette ezt Szarvadi Lóránd és Téglás Zsuzsa Bálványosfürdővel, de statisztikai szempontból szinte főszabályként érvényesül a magyar élettérben az a jelenség, hogy minél nagyobb egy város, annál több kulináris izgalom várja az odalátogatót.
Székelyföldön az egyre homályosuló székely identitású, közel másfél százezres Marosvásárhelyt leszámítva a legnagyobb városok Sepsiszentgyörgy (56 006 lakos) Csíkszereda (38 966) és Székelyudvarhely (34 257). (Őket követi Kézdivásárhely és Gyergyószentmiklós, közel azonos – 18 491-es illetve 18 377-es – lélekszámmal, majd a tízezerközeli városkák, Barót, Kovászna, Székelykeresztúr.)
Miközben Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön az utóbbi években pezseg a csúcsszegmens, Csíkszeredában a 112 tavalyi megnyitásáig nem voltak olyan egységek, melyekről nyugodt lélekkel azt állíthatnánk, hogy bárhol a világon az élvonalba tartoznának.
Borkóstolókat tartani és a borok felvezetése közben a gasztronómiáról szót ejteni már csak azért is remek dolog, mert kiváló tippeket lehet kapni a hallgatóság soraiból a helyi vendéglátás vonatkozásában. Ha bármilyen okból – mondjuk a járvány x-edik hulláma miatt – elmaradtak volna a Székelyföldön néhány napja megtartott kóstolóim, ki tudja, mikor szerzek tudomást három remek hely, a minap bemutatott B - The Hotel, a Rubiq és a Platz bisztró megnyitásáról.
Tiboldi László barátom és harcostársam egy pazar helyszínen, a Csíki Székely Múzeum lovagtermében szervezte meg a Nemzeti Értékeink Akadémiáján belül az Identitas Egyesület és a helyi EMNT segítségével azt a boreseményt, melynek keretében megannyi kiemelkedő tételt kóstolhattunk a Borbély pince Kéknyelű szelekciójától Kovács Nimród Nagy-Egeden termett Sky Furmintján át Eszterbauer János Grandjáig. Itt mesélték többen is, hogy nem egy, de két bisztró is nyitott a városban, amelyek új stílust és minőséget képviselnek.
Ezek közül az egyik a nevet váltott 112, mely a franchise-ból kiválva, Rubiq néven bisztróként is működik immár.
Továbbra is csúcskávét főznek, ez a profil nem gyengült, de hála a hely kreatív séfjének, a több erdélyi csúcsétteremben megfordult Szőcs Elődnek, és a város nem túl széles gasztronómiai kínálatának, a Rubiq-ot immár étteremként emlegeti a minőségre fogékony szeredai közönség.