A világ legelismertebb, legrangosabb étteremkalauza a Michelin, amit kár lenne vitatni. Ez akkor is így van, ha egyes séfek úgymond visszaadják a csillagaikat, ami lényegében csak annyit jelent, hogy nem hajtanak rá, azt aligha akadályozhatják meg, hogy a kalauz anonim tesztelőinek értékelései alapján osztályozza őket, s akkor is így van, ha érték a kalauzt jogos bírálatok, sőt, még akkor is, ha lelkes amatőröknek sem okoz nehézséget beazonosítani némely értékelés megalapozatlanságát.
Az autógumigyár kiadványa etalonná, viszonyítási alappá vált a csúcsgasztronómiában a csillag úgyszólván minden minőségközpontú, önmegvalósításra törekvő séf álma, két vagy három csillagos séfeknek a szakmai presztízse egy életre meg van alapozva.
A kalauz ötszintes bírálati rendszerének kategóriáiról (ajánlott, azaz tányéros, Bib Gourmand, egy, kettő, illetve három csillag) tapasztalatom szerint a nagyközönség a legkevesebbet az 1997 óta odaítélt Bib Gourmand minősítésről tud,
ha ez szóba kerül a szakmán kívül, még a rendszeres étteremjáró ínyencek is jellemzően értetlenül néznek. Holott egy igen fontos kategória, melybe a kimagasló minőséget jó ár/értek arány mellett képviselő éttermek tartoznak.
Ugyanakkor egy Bib Gourmand hely nem feltétlenül nyújt meggyőzőbb kulináris élményt, mint egy tányéros, amennyiben az utóbbi a csillagot veszi célba, csak még nem kapta azt meg. A magyar tányéros éttermek között többnek a teljesítménye csillagos vagy csillagközeli (pl. Laurel, Arany Kaviár, Ikon, Alabárdos), de akadnak olyanok is, melyek inkább a Bib Gourmand kategóriába illenének (Horgonyzó, Rézmozsár).
S ott van végül a 2020-ban bevezetett új kategória, a zöld csillag, ezt olyan vendéglátó egységek nyerhetik el, melyek a magas szintű gasztronómiai teljesítmény mellett fokozottan környezet-tudatosak. Annyi minden esetre garantált, hogy ha egy hely bekerült a kalauz bármely kategóriájába, akkor a nyitott, érdeklődő, ínyenc vendégek érdeklődésére méltó.
A magyar Michelin-kalauz tavaly novemberben jelent meg először, addig csak a „Main Cities of Europe” című Michelin-kiadványba került be néhány ajánlott, Bib Gourmand és csillagos fővárosi hely. A Bib Gourmand minősítés odaítélésében látszik a legkevesebb koherencia és következetesség, a magyar kalauz megjelenése előtti évben egyetlen éttermünk sem viselhette ezt a titulust, miközben legalább féltucat megérdemelte volna. A csorbát a tavaly november óta a világhálón elérhető, 67 magyar éttermet osztályozó kalauz köszörülte ki valamennyire. Valamennyire, mondom, mert Budapesten továbbra sem jutalmazott egyetlen éttermet sem e titulussal, holott bőven lett volna miből válogatni.