Balatonszőlősi Bib Gourmand étterem: a Casa Christa

A magyar Michelin-kalauz tavaly novemberben jelent meg először, addig csak a „Main Cities of Europe” című Michelin-kiadványba került be néhány ajánlott, Bib Gourmand és csillagos fővárosi hely.

Borbély Zsolt Attila
2023. 05. 24. 12:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legelismertebb, legrangosabb étteremkalauza a Michelin, amit kár lenne vitatni. Ez akkor is így van, ha egyes séfek úgymond visszaadják a csillagaikat, ami lényegében csak annyit jelent, hogy nem hajtanak rá, azt aligha akadályozhatják meg, hogy a kalauz anonim tesztelőinek értékelései alapján osztályozza őket, s akkor is így van, ha érték a kalauzt jogos bírálatok, sőt, még akkor is, ha lelkes amatőröknek sem okoz nehézséget beazonosítani némely értékelés megalapozatlanságát.

Az autógumigyár kiadványa etalonná, viszonyítási alappá vált a csúcsgasztronómiában a csillag úgyszólván minden minőségközpontú, önmegvalósításra törekvő séf álma, két vagy három csillagos séfeknek a szakmai presztízse egy életre meg van alapozva.

A kalauz ötszintes bírálati rendszerének kategóriáiról (ajánlott, azaz tányéros, Bib Gourmand, egy, kettő, illetve három csillag) tapasztalatom szerint a nagyközönség a legkevesebbet az 1997 óta odaítélt Bib Gourmand minősítésről tud,

 ha ez szóba kerül a szakmán kívül, még a rendszeres étteremjáró ínyencek is jellemzően értetlenül néznek. Holott egy igen fontos kategória, melybe a kimagasló minőséget jó ár/értek arány mellett képviselő éttermek tartoznak.

Ugyanakkor egy Bib Gourmand hely nem feltétlenül nyújt meggyőzőbb kulináris élményt, mint egy tányéros, amennyiben az utóbbi a csillagot veszi célba, csak még nem kapta azt meg. A magyar tányéros éttermek között többnek a teljesítménye csillagos vagy csillagközeli (pl. Laurel, Arany Kaviár, Ikon, Alabárdos), de akadnak olyanok is, melyek inkább a Bib Gourmand kategóriába illenének (Horgonyzó, Rézmozsár).

S ott van végül a 2020-ban bevezetett új kategória, a zöld csillag, ezt olyan vendéglátó egységek nyerhetik el, melyek a magas szintű gasztronómiai teljesítmény mellett fokozottan környezet-tudatosak. Annyi minden esetre garantált, hogy ha egy hely bekerült a kalauz bármely kategóriájába, akkor a nyitott, érdeklődő, ínyenc vendégek érdeklődésére méltó.

A magyar Michelin-kalauz tavaly novemberben jelent meg először, addig csak a „Main Cities of Europe” című Michelin-kiadványba került be néhány ajánlott, Bib Gourmand és csillagos fővárosi hely. A Bib Gourmand minősítés odaítélésében látszik a legkevesebb koherencia és következetesség, a magyar kalauz megjelenése előtti évben egyetlen éttermünk sem viselhette ezt a titulust, miközben legalább féltucat megérdemelte volna. A csorbát a tavaly november óta a világhálón elérhető, 67 magyar éttermet osztályozó kalauz köszörülte ki valamennyire. Valamennyire, mondom, mert Budapesten továbbra sem jutalmazott egyetlen éttermet sem e titulussal, holott bőven lett volna miből válogatni.

Fotó: a szerző

A hat Bib Gourmand éttermünk: Anyukám mondta (Encs), Casa Christa (Balatonszőlős), Kistücsök (Balatonszemes) , Macok (Eger), Mór 24 (Balatonfüred), Sparhelt (Balatonfüred).

Erős mezőny. A hatosfogatból, mint látszik, eleddig csak a Casa Christa-ba nem sikerült eljutnom, így felfokozott várakozással néztem az élmény elébe, annál is inkább, hogy a honlapon igencsak csábító sorokat olvashatunk. Idézem: 

A történet egy présházzal kezdődött, majd 7 másikkal folytatódott, míg végül a Casa Christa birtok most 45 000 négyzetméteren terül el Balatonszőlős felett a Kis Gella dombon, Pécsely és Vászoly szomszédságában. A présházakat toszkán stílusban újítottuk fel, ami az egész környezetben visszaköszön, a birtokot pedig a csodálatos kilátás és 2000 mandulafa teszi még különlegesebbé.

A beltér pazar, a kilátás csodás, kellemes a háttérzene. A kiszolgálás udvarias, szakszerű, lehetne egy fokkal személyesebb, figyelmesebb is. Természetesnek tartanám, hogy ha a vendég fotózza a leves kiöntését, akkor a felszolgáló úgy végezze ezt a műveletet, hogy a lehető legjobb képek készüljenek.

Az árak értékarányosak, ezen a szinten akár kedvezőnek mondatók.

Az étlap kreatív, izgalmas fogásokat kínál. Tartanak két előételt, két levest, egy salátát, hat húsos-halas, hat vega főételt s két desszertet. Az étlap jelzi, hogy az alapanyagok nagy részét maguk termelik meg illetve környékbeli őstermőktől vásárolják. Kínálnak többek között melegen tálalt kamillás sárgarépasalátát sherry ecettel és pirított nyúlmájjal, fekete durbincsot roston, bazsalikomos zöldborsókrémmel, spárgával és fehér hagymával, bélszínsteaket paszternák-krémmel, juharsziruppal, sült körtével, chipollino hagymával és pecsenyemártással, valamint házilag fermentált kefírt, erdei gyümölcsös tejkrémmel, chia-maggal, datolyás mandulás crumble-lel.

A borlapot értő kézzel állították össze. Kínálnak tíz pezsgőt, köztük több izgalmas champagne-t, ezek felét másfél decire is kimérik, tizenkilenc balatoni bort, melyeket kivétel poharaznak, tizenhét magyar bort más borvidékekről, valamint tíz import tételt. Mi azokra voltunk kíváncsiak, melyeket addig még nem kóstoltunk, a balatonszőlősi Thetis pince Sauvignon blanc-ját, a gyöngyösi SolMontis, valamint a szentgyörgyhegyi Beck Tamás Viognier-jét kortyolgattuk a remek ebédhez, egyik tétel sem okozott csalódást. A töményválaszték szűk, viszont teljességgel közhelymentes, csupa izgalmas nedűből áll. Örömmel fedeztem fel köztük a harci Brill főzde zöldségpárlatait, közelebbről a zellerből, répából és céklából készült kiváló italokat. Hogy miként illeszthették mindemellé a talán legkommerszebb sört, a Heinekent s a Carlsberg cég Kronenbourgját néhány magyar kisüzemi prémium főzet helyett, az az ő titkuk marad.

Fotó: a szerző

Indításnak medvehagyma-krémlevest kaptunk kis pohárkában, kecskesajttal. Remek start: üde, friss és szezonális. (Múlt hónap közepén jártunk náluk, akkor még tartott a medvehagyma-szezon.) Kóstoltunk hűvös borscs-ot, melyet a séf krémlevesként képzelt el s borjúhúsbetéttel, tejfelhabbal illetve marinált hagymával társított. Ízletes, érdekes átirata volt a szláv klasszikusnak. 

Fotó: a szerző

A tonhaltatár ízletes, szépen tálalt. 

Fotó: a szerző

A libamáj torchon valójában macaron, érdekes, látványos ötlet, nem mondom, hogy elevenembe talált, de imponált a koncepció bátorsága. A jércemell ízre-állagra, szaftosságra remek volt, a köret túl sósnak bizonyult, de így is élveztük a fogást. 

Fotó: a szerző

A gyömbéres-csokoládés túrótorta közepéből folyt a karamell, ez volt a katartikushoz legközelebb álló fogásunk.

Mindent egybevetve kimagasló élmény volt a Casa Christa, mely nem véletlenül nyerte el a minap megjelent Audi Dining Guide étteremkalauzban „Az év szerethető étterme” címet.

 

Elérhetőségek:

Casa Christa

Balatonszőlős, Kis Gella domb, Izabella út

Telefonszám: +36 70 881 5796 Honlap: https://www.casachrista.hu E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.