Tengerparti életérzés Pesthidegkúton: Boathouse, „az ízek kikötője”

A kilencvenes években egyetemistaként gyakran jártunk a Hűvösvölgyben és Pesthidegkúton, annál is inkább, hogy ezeknek a kiruccanásoknak volt némi kirándulás jellege. A Bölény utcában akkoriban egyetlen ház árválkodott, a kézzel festett utcatáblán az egyes szám szimbolikusnak számított, mert nem volt sem kettes, sem hármas. Ott grilleztünk első ízben a fővárosban egy jóbarátunk kertes házában. Nagyvárosi bérházban felnőve szinte hihetetlennek tűnt, hogy a főváros belterületén tüzet rakhatunk, eladdig ez az atavisztikus gasztroélmény sátoros kirándulásainkhoz kötődött.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2023. 04. 07. 10:14
Forrás: BORBÉLY ZSOLT ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hűvösvölgy központjában működő hentesnél főtt kolbásszal lehetett akkoriban a legolcsóbban jóllakni, ezt a nosztalgiát ébresztette fel bennem Bíró Lajosnak a Globus-mustáros hagymával kínált lecsókolbásza, a Hold utcai vásárcsarnokban működött „Séf utcája” nevű egység klasszikus fogása, amit egy ideig a Széna téri Buja disznó(k)-ban is lehetett kapni. 

Visszatérve a Hűvösvölgyre, elképesztően jól esett akkoriban, friss házasként, hogy az Ördögárok utcai Náncsi néni vendéglőjében a párokat ajándék szerelmes pezsgővel kínálták. Hosszú ideig nem sokat portyáztunk errefelé, s ha igen, akkor sem akadt igazán átütő élményünk.

Egy évvel ezelőtt viszont a Barriót határozottan kiemelkedőnek ítéltük, írtam is akkor róla, Michelin-tányérra esélyesként emlegették a helyet, s bár e minősítést nem kapták meg, közösségi oldaluk arról tanúskodik, hogy azóta is tartják a szintet. 

A nemrégiben Pilisvörösvárra utazva a Náncsi nénivel majdhogynem szemben működő „Az anyám kenyerit” nevű zseniális delikátboltot is útba ejtettem. Pazar felvágottakat, sajtokat, szendvicskrémeket lehet itt kapni a remek kenyerek mellett. 

A „Gundel 105” felirat mögöttesei felől érdeklődve tudtam meg, hogy a szóban forgó kenyeret „Szabi, a pék”, azaz Szabadfi Szabolcs sütötte a Gundel vendéglő 105 éves kovászával. (Bár lehet, torzult az információ, úgy vélem, inkább a Gundel étteremben 2018-ban bemutatott, akkor 102 éves, Nápoly mellől származó kovásszal sütött kenyér mai variánsából volt alkalmam vásárolni, a Gundel-kovászról semmit nem leltem a világhálón.) 

Miután elolvastam egy internetes portál beszámolóját a Barrio mellett egy éve nyitott Boathouse-ról, úgy véltem, hogy ez a hely is megér egy utat Nagytétényből Pesthidegkútra. 

A porta, a kerthelyiség, a beltér egyaránt megnyerő. Ahogy belépünk, a szemben levő falon világítótorony képe fogad, balra világtérkép. A plafonra csónakot erősítettek. Az asztalon igényes teríték. Velünk szemben a tévén a matrackészítésről megy egy film némán, a háttérben kellemes zene, a hangerő is megfelelő. 

Az étterem sajátos varázsához sokat hozzátesz a kiszolgálás személyessége. A hajóskapitány, Bába Tamás mindent kézben tart, ő veszi el a kabátjainkat, beszéli meg az innivalót, igyekszik tanácsot is adni, ami esetünkben nem könnyű, mert elég szilárd elképzelésekkel rendelkezünk az italválasztást illetően, aminek lényege sokkal inkább az újdonságok megkóstolása s nem a bevett, ismert italok újrarendelése. Ahhoz pedig az írott anyag, az itallap elengedhetetlen. 

Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Mint megtudtuk, a tulajdonos tervezte a belső dekorációt, amiért külön elismerés jár, ő felel az étlapért, ha szükséges, beáll a konyhára is dolgozni. A „hajóskapitány” nemcsak metafora, Tamás ezirányú diplomával is rendelkezik. Amikor elég közvetlen volt már a társalgás, jeleztem, hogy kissé disszonáns a mozgóképi aláfestés, rögtön a Paprika tévére kapcsolt át, amit értékeltünk. (Szerintem egyébként egy étterembe semmiféle tévé nem illik, de legyen ez az én bajom.)

Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Azt is megtudtuk, hogy szülei működtetik a szomszédban a Kossuth pékséget. Jót mosolyogtunk azon, hogy épp ott futottunk össze véletlenül asztaltársaimmal. Mindhárman hamarabb érkeztünk a megbeszélt helyszínre, s annyira csábító volt e pékség kívülről, hogy egymástól függetlenül ott gondoltuk eltölteni a foglalás időpontjáig hátralevő negyedórát. A Kossuth pékség jó szívvel ajánlható hely, a megszokott pékáru mellett kínálnak kiváló kovászos kenyereket, tartanak továbbá kiemelkedő tejtermékeket, „falukrémeket”, teákat, kávét, olajokat, szörpöket, minőségi száraztésztát, San Marzano paradicsomszószt, hogy csak azokat a termékeket soroljam fel, amelyek szemet szúrtak. Akár reggelizni is lehet itt, van egy kellemes kávézórészlegük.

Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA

A tematikából sejthető, hogy a Boathouse-ban többféle hal szerepel az étlapon, így tengeri sügér, tintahal, rák, kagyló, lazac, de kínálnak többek között cigánypecsenyét, csevapot, marhapörköltet, borjúbécsit, illetve Omaha steaket is libamájjal és garnélával. 

Az itallap igényes, a töményválasztékban csupa különlegességet találunk, legyen szó ginről, rumról, whiskyről vagy tequiláról. A pálinkákat a Cruxx szállítja, a likőrök között még a műfajért nem rajongók is találnak kóstolásra csábító tételeket. Semmi kétség, értő kézzel válogatták össze a szortimentet.

Kínálnak továbbá a habzókkal együtt harmincöt minőségi, felerészben magyar bort, köztük olyan nem fősodratú különlegességeket, mint a gyöngyöstarjáni Benedek pince Sauvignon Blancja, a Somlói Vándor Öreg tőkék bora, Losonci Bálint Pinot Noirja vagy a Szuromi birtok Egri Bikavér Superiorja. A borok nagy részét másfél decire is kimérik. A borlap dísze a Szepsy pince 2007-es hat puttonyos aszúja. Mi Szászi Endre 2020-as gyöngyöző borával kísértük vacsoránkat. Sörből egyelőre csak néhány Heineken terméket tartanak, de mint megtudtuk, tervben van az itallap szélesítése minőségi kézműves sörökkel.

Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Fogadófalatként remek aszaltparadicsom pestót kaptunk jó minőségű kovászos kenyérből készült pirítóssal. Biztató kezdet. 

Reménykeltő volt az is, hogy a mellé kért olívaolaj ütötte a mércét. Indításnak májgombóclevest kértünk, mély színű, kellően intenzív ízű lében jó tartású, jól fűszerezett remek májgombóc kapott helyet, a produkció hozta egy az egyben azt, amit e műfajtól elvárunk. 

A két személyes „Fritti Mixet” fából készült kis fehér hajón tálalják. A tintahal kiváló, friss, állagra is kifogástalan, jól hőkezelt, a sült krumpli jobbfajta mirelitből készült, amivel egyébként baj nincs, magam is egy igényesebb készterméket adnék e műfajban, ha éttermem lenne.

Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA

A ráktorpedó hozta a formáját, persze ha helyben panírozott friss rákot adnának helyette, az emelne a produkció színvonalán. Apróra vágott hagymával üdített, jól sikerült Remoulade mártást kaptunk mindehhez.

Nem okozott csalódást a pankó morzsás fogas sem, amit tartárral és jó ízű ázsiai rizzsel körítettek, ez alighanem a tulajdonos hosszabb thaiföldi tartózkodásával függhet össze.

Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Ennek kapcsán azt is megtudtuk, hogy tervben van az étlap autentikus Tom Yum levessel való bővítése, vendéglátónk mutatott egy remek szójababalapú távol-keleti csípős szószt, amiután beazonosítottuk mindkettőnk kedvenc chilijét (Carolina Reaper), s abban is megegyeztünk, hogy a nagymarosi Gabkó chiliszószok a legjobbak közül valók.

Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA

A somlói galuska sajnos elfogyott, így a választási lehetőségünk arra szorítkozott, hogy csokoládé, sós karamell vagy gyümölcsmártással kérjük-e a New York-i sajttortát. Utóbbira szavaztunk. A torta korrekt, élvezhető, a készterméknek tűnő maracuja- és áfonyamártás helyett saját készítésű gyümölcs coulis-val meggyőzőbb lenne.

Mindent egybevetve igen kellemes estét töltöttünk a Boathouse-ban, amely egyedi színfolt nemcsak Pesthidegkút, hanem az egész főváros gasztropalettáján. Örömmel térnénk be máskor is. 

Elérhetőségek:

Boathouse Budapest

Budapest, Hidegkúti út 79.

Telefonszám: + 36 30 090 1444

Honlap: https://boathousebudapest.hu

E-mail-cím: [email protected]

Fotók: A szerző felvételei

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.