A festői szépségű Esztergomba jellemzően a garamkövesdi borverseny idején, évente egyszer, márciusban visz az utam. Kivételt a karpatiaettermek.hu adatbázisának összeállítási időszaka képezett, mivel a városban több olyan étterem is működik, amely nem maradhatott ki a merítésből. Ezeket név szerint is érdemes megemlíteni. Legjelentősebb a tavaly novemberben Michelin-csillagot kapott, Barna Ádám nevével fémjelzett „42 Restaurant”, de kifejezetten színvonalas és jó szívvel ajánlható a Prímás pince is. Remek élményt nyújtott továbbá a Rózsakert, amely sajnos tavaly szeptemberben bezárt.

Előzetes világhálós „nyomozás” után idén két helyet vettem célba. Előbb a BeerLegalbe ültünk be, majd a Boryou-ba, amiről a következő részben szólok majd. A tavaly ősszel nyílt BeerLegal a város legjobb sörözője, az interneten elérhető adatok alapján úgy tűnik, hogy az egyetlen egység, amelyben hangsúlyt kap a magyar minőségi kézműves sör a jobbacska cseh, ír és német főzetek mellett (pl. Bakalar, Bernard, Erdinger, O’Hara). A vendégcsapokon ottjártunk idején olyan klasszikusokat tartottak, mint a Szent András Sörfőzde Ogréje, vagy a Horizont Hazy Queenje. Kínálnak nyolcféle, decire is kimért minőségi bort, a töményitalok között a prémium kategória dominál.

A terem végében gravírozott tükör, amelyen a Doors együttes, Jimi Hendrix és a Beatles kontúrjai vehetők ki. A falra szerelt szóló- és basszusgitár is jelzi a minőségi rockzene iránti elkötelezettséget. Ottjártunk idején a háttérben ír zene szólt, ami sokat emelt az amúgy is jó élményen.
A kiszolgálás kifogástalan. Felszolgálónk udvarias, kedves, kommunikatív, felkészült, témában van a kínált söröket illetően.
Az ételválaszték szűk, de tartalmas. Tartanak baconbe tekerve megsütött rákot, csípős csirkeszárnyakat, steakeket és burgereket az általunk rendelt velőscsonton kívül. Az iranyesztergom.hu oldalnak a város „újhullámos” helyeit bemutató írásából megtudhatjuk, hogy a séf Schmidt Gábor, aki korábban Svájcban vezetett egy steak house-t.