Zsíros kenyér, halászlé és keszeg a Badacsony-hegy bazaltorgonái alatt: a Rózsakő vendéglő

A szalonnás rántotta lenne a Kárpát-medencei magyar győztes, de bizonyára az élvonalban végezne a bundás kenyér, a sajtos kolbászos omlett, a tükörtojás és a buggyantott tojás is.

Borbély Zsolt Attila
2023. 05. 15. 16:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsíros kenyér, halászlé és keszeg a Badacsony-hegy bazaltorgonái alatt: a Rózsakő vendéglő. Ki ne játszadozott volna el a gondolattal, hogy melyik lenne az az egy könyv, amit magával vinne egy lakatlan szigetre, melyik lenne az a lemez, amit választana, ha csak azt hallgathatná a továbbiakban, hogy melyik bor lenne az, amit élete végéig inna, ha nem lenne lehetősége mást választani, vagy mi lenne az a reggeli, amin akár több évig is elélne? 

Utóbbi kérdés kapcsán, bizonyára sokak választása valamelyik tojásételre esne, meg merném kockáztatni, hogy a szalonnás rántotta lenne a Kárpát-medencei magyar győztes, de bizonyára az élvonalban végezne a bundás kenyér, a sajtos kolbászos omlett, a tükörtojás és a buggyantott tojás is. 

Jómagam a zsíros kenyérre voksolnék, persze legyen hozzá paradicsom, lila hagyma és erős paprika is. 

 

Legemlékezetesebb ebédeim egyikét 2010 táján a Bock bisztróban költöttük el családi körben, az is házi kenyérrel meg remek tepertős zsírral indult, ez volt ott az amuse bouche, a „szájszórakoztató” fogadófalat. Utána jött a tintahalleves, lencseleves kolbásszal, bőrén sült fogas vargányás borjúínnal és túróscsuszával, a malacfüllel kísért „ökörpofa retro” nevű klasszikus, majd végül a csoki brullée dohányfagylalttal. 

Kell egyfajta bátorság ahhoz, hogy elit étteremben zsíros kenyeret adjunk indításnak a fine dining világában megszokott vajas kenyér helyett. De hát Bíró Lajosnak, a disznósajtos Szent Jakab-kagyló kiötlőjének sosem kellett a szomszédba menni kulináris bátorságért. 

Mindez annak kapcsán ötlött fel bennem, hogy tavaly nyáron az egyik legmeghittebb balatoni ebédemet is zsíros kenyérrel indítottam, a Rózsakő étteremben a Badacsony-hegy bazaltorgonáinak lábánál. 

Az étterem rusztikus, nádtetős teraszáról fenséges a kilátás. Hátránya a terasz egyébként esztétikus kiképezésének, hogy az asztallal egybehegesztett padok kissé kényelmetlenek, de vannak pillanatok, amikor az ilyesmivel nem sokat törődünk. 

 

A névválasztás igencsak ötletes, hiszen egyszerre idézi a borvidék egyre népszerűbb, Király Ferenc által nemesített szőlőfajtáját, illetve a közeli sziklaképződményt, amelyet a XIX. században neveztek el Szegedi Rózáról, Kisfaludy Sándor feleségéről, aki férjével együtt gyakran üldögélt rajta. 

Az étlap első oldalán a bemutatkozó sorokat olvasva azt is megtudhatjuk, hogy a népi hiedelem szerint a kőnek varázsereje van: „Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.” 

A Rózsakő vendéglő konyhája a magyar gasztronómia hagyományos fogásaira alapoz, nem vállal sokat, de azt korrekt szinten teljesíti. Az étlap dicséretesen rövid. Kínálnak az általam rendelt ételeken kívül kolbász- és sajttálat, grillezett kecskesajtot és camembert-t (utóbbi rántva is kérhető), húslevest, gulyáslevest, két fogást csirkemellből, hármat fogasból, kettőt sertéshúsból, közelebbről cigánypecsenyét és oldalast, továbbá palacsintát baracklekvárral vagy mogyorókrémmel. 

 

Ha valahol több, mint harminc badacsonyi bor kapható pohárra is kimérve hét minőségorientált pincészettől, ott könnyű elnézni, hogy a sörre nem fektetnek hangsúlyt. Pálinkákat a Szicsek főzde szállít nekik. 

A kiszolgálás kifogástalan, a kedves, szívélyes felszolgáló hölgy törekvő, kommunikatív, felkészült, segítőkész. Felszolgálási díjat nem számolnak fel. 

 

A zsíros kenyér átlagos minőségű, de friss kenyérből készült, jóízű zsírral kenték meg, majd frissen vágott lila hagymával, paprikával és paradicsommal díszítve tálalták. A pontyhalászlé passzírozott, egy fokkal sűrűbb az optimálisnál. Leve élvezetes, a hal sem főtt túl. 

 

A keszeg tisztes adag, a halakat kellő sűrűséggel irdalták és megfelelően hőkezelték. Jól sikerült salátát és friss kenyeret adnak mellé. 

 

A sajttorta élvezhető, az erdei gyümölcsmártás mirelit egyvelegből való, de élvezetes, hozzáadja az ízképhez a savakat, a tejszínhab flakonos, de nem növényi. 

 

Egy szó, mint száz, a Rózsakő nem tör kulináris csúcsokra, de megbízható módon hozza a megszokott ízeket. Mindezt megfizethető áron, csodás környezetben, remek kiszolgálás mellett. 

Elérhetőségek: 

Rózsakő borpince, vendéglő 
Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor u 26. 
Honlap: http://www.rozsako-pince.hu/ 
Telefonszám: +36 30 954 2518 
E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: A badacsonytomaji Rózsakő borpince, vendéglő. (Forrás: Borbély Zsolt Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.